Somalia
Översikt
Somalia lider av mycket hög otrygghet, med stora delar av landet utanför centralregeringens kontroll och en komplex uppsättning externa och interna faktorer som hindrar insatser för att förbättra situationen. Trots det formella slutförandet av en politisk övergång i september 2012 med valet av en ny president, fortsätter Somalia att belägras av upproriska och klanbaserade spänningar som har präglat instabilitet och inbördeskrig sedan kollapsen av Siad Barres regim 1991 I takt med att konflikten fortsätter i södra landet med al-Shabaab, en jihadistisk uppror, har Somalilands norra territorium brutit sig och bildat en de facto-stat som är funktionell och effektiv, trots dess brist på internationellt erkännande.
Brott i Somalia bedrivs ofta av jihadistiska militanter, särskilt riktat mot hjälparbetare och journalister. Utpressning av företag och utvecklingsprojekt utförs också av jihadister, vanligtvis genom mord och egendomsskador.
Vägar i hela Somalia är i dåligt skick och olagliga vägspärrar, bandit på motorvägar och flera andra våldsbrott kan inträffa när som helst. Utlänningar rekommenderas att ha en beväpnad eskort när de reser på väg. Dessutom rapporteras vatten- och strömavbrott ofta över hela landet.
Hälsa, sjukdomar och vaccination
Resenärer rekommenderas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare (GP) för att få den senaste informationen om vilka vacciner som rekommenderas cirka 4-8 veckor före avresan till Somalia. Se till att du är uppdaterad om rutinvacciner innan din resa till Somalia. Följande vaccinationer rekommenderas: mässling-påssjuka-röda hund (MMR), stelkramp-difteri-kikhosta, polio och influensa.
Kolera är endemisk i Somalia. De senaste fallen har bekräftats i Afgooye, Banaadir, Barawan, Buulobarde, Jowhar, Kismayo, Kurtunwarey och Merca.
Somalia löper risk för malaria och pågående överföring av Chikungunya och denguefeber. Resenärer bör vidta noggranna åtgärder mot myggbett under dagtid.
Schistosomiasis risk finns i landet, särskilt i de södra regionerna Benaadir, Gedo, Hiran, Juba, Lower Shabele, Middle Juba och Middle Shabele. Undvik att simma i sötvatten, såsom sjöar, floder, dammar och våtmarker, och ät råa livsmedel som inte har tvättats med renat vatten.
Långtidsbesökare (4 veckor eller mer) bör få en boosterdos av poliovaccin mellan 4 veckor och 12 månader före resan.
Utöver dessa hälsorisker är resenärers diarré det vanligaste reserelaterade medicinska problemet som drabbar resenärer till Somalia. Det är lämpligt att ta med medicin mot diarré och orala rehydreringssalter för att förhindra uttorkning. Resenärer måste vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder när de dricker vatten eller äter mat inom landet och endast dricka vatten från förseglade flaskor som erhållits från en ansedd källa eller vatten som har kokats.
Tuberkulos är mycket endemisk i Somalia.
Medicinska anläggningar är extremt begränsade i Somalia och medicinering är ofta otillgänglig. Ta med ditt eget läkemedel packat i de ursprungliga rutorna och tydligt märkt (i generiska namn). Det är också lämpligt att ta med egna nålar.
Sanering är mycket dålig och majoriteten av läkare och sjukhus kommer att förvänta sig kontantbetalning i förväg om någon behandling som erbjuds. Detta kommer sannolikt att gälla även när reseförsäkring ska täcka dig.
Vid allvarliga medicinska problem kommer det att vara nödvändigt att lämna landet för bättre medicinska anläggningar. Reseförsäkring måste inkludera akut medicinsk evakuering och på grund av landets natur krävs det ett särskilt arrangemang.
Det finns extremt begränsade medicinska faciliteter tillgängliga för utländska resenärer. Banadir sjukhus i Mogadishu och Puntland sjukhus i Bosaso är ibland öppna, men bör i allmänhet inte åberopas. Sjukhus kan inte fungera på grund av våldet i Somalia.
Pass
Pass krävs för alla medborgare som kommer in i Somalia, eller i Somaliland och Puntland i norr. Pass ska vara giltiga för den föreslagna vistelsens längd.
Visum
Visum är tillgängliga vid ankomst till Mogadishu flygplats för 50 USD per person och krävs för att få tillstånd från den federala övergångsregeringen. Resenärer från EU, Storbritannien, USA, Kanada och Australien krävs alla visum och returbiljetter. Medborgare i andra länder uppmanas att kontakta sin närmaste ambassad i Kenya eller Etiopien, eller att kontakta närmaste somaliska ambassad för ytterligare information.
Det kan finnas skillnader i exakta krav i regionerna Puntland eller Somaliland, som var och en kommer att utfärda sina egna visum i sin inresehamn. På grund av Somalilands strävanden efter självständighet krävs olika visum för att komma in i Somalia och Somaliland. Det finns ingen etablerad myndighet i Somalia för att utfärda ett allmänt erkänt visum.
Ett intyg om gul feber kan vara nödvändigt för att resa in i Somalia, men på grund av bristen på officiell process kan detta inte nödvändigtvis hindra inresa.
- Huvudstad: Mogadishu (2 282 000 invånare)
- Religion: Islam
- Tidszon: UTC+03
Landets nödnummer
- Polis: 888
- Brandkår: 555
- Ambulans: 999
- {{originalfilename}} x
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka