Zikaviruset och graviditet
Om zikaviruset
Zikaviruset är ett myggburet virus i familjen flavivirus, vilket är närbesläktat med denguevirus. Zikaviruset orsakar zikafeber. Namnet på febern och viruset är uppkallat efter den ugandiska skog där viruset först isolerades år 1947.
Smittöverföringen sker genom bett från myggarterna Aedes aegypti och Aedes albopictus, samma myggor som bär på dengue, chikungunya och gula febern. Zikaviruset är även sexuellt överförbart. Viruset kan finnas kvar hos dem som smittats under en lång tid och det rekommenderas att personer som besökt ett land där Zika förekommer inte försöker bli gravida eller har oskyddat sex i upp till sex månader efter sitt besök.
Symptom
Symptomen påminner om symptomen för Denguefeber men är mildare och håller oftast inte i sig längre än fyra till sju dagar. Hudutslag, vilka oftast börjar i ansiktet eller överkroppen och sedan sprider sig till resten av kroppen, tillhör de vanliga symptomen. Ledvärk (oftast i händernas och fötternas mindre leder), mild feber och huvudvärk tillhör också de vanligare symptomen. Själva symptomen är alltså relativt milda och inte särskilt farliga. Så många som 80% av alla som smittas upplever inga symptom överhuvudtaget.
Symptomen på Zika är dock inte det som gett upphovet till oro utan de potentiella komplikationer infektioner viruset kan ge upphov till såsom Mikrocefali och Guillain-Barrés syndrom.
Mikrocefali och graviditet
Mikrocefali är ett tillstånd där barn föds med mycket mindre huvud än vad som är normalt, eller där huvudet slutar växa efter födseln. Missbildningen är sällsynt, men bevisen för att det skulle ha en koppling till zikaviruset ökar. Över 1500 fall ha av Mikrocefali har blivit registrerade i Brasilien sedan zikavirusets utbrott, vilket är en betydligt högre siffra än normalt.
Barn som föds med mikrocefali har en hämmad hjärntillväxt och kan få utvecklingsstörningar. De som lider av mikrocefali kan också utveckla epilepsi, cerebral pares, inlärningssvårigheter, hörselnedsättning och synproblem. I vissa fall är dock barnets utveckling helt normal.
Om du är gravid eller planerar att bli gravid är det rekommenderat att skjuta eventuella resor till länder där zikaviruset förekommer på framtiden.
Guillain-Barrés syndrom
Ett antal länder, däribland Brasilien, har sett en anmärkningsvärd ökning av Guillain-Barrés syndrom i anslutning till zikavirusets utbrott. Sambandet mellan zikaviruset och Guillain-Barrés syndrom är under utredning men man har än så länge inte kunnat hitta några bevis för att det finns ett samband mellan de båda sjukdomarna. Vad som ger upphov till Guillain-Barrés syndrom är ofta svårt att avgöra, men sjukdomen kan utlösas av infektioner som denguefeber, HIV och influensa.
Guillain-Barré är ett sällsynt tillstånd av en autoimmun karaktär som kan drabba människor av alla åldrar och kön. Sjukdomen är dock vanligast bland vuxna män. Sjukdomen drabbar immunsystemet och angriper dess perifera nerver som styr muskelrörelser och känslan av temperatur, smärta och beröring. Detta kan resultera i muskelsvaghet och förlust av känsla i armar och ben, samt förlamning. Många upplever också andningssvårigheter på grund av försvagning i andningsmusklerna. De första symptomen är vanligtvis svaghet och stickningar.
De flesta som drabbats återhämtar sig helt, även i svåra fall. 3-5% av dem som smittas dör dock av de komplikationer som sjukdomen kan ge upphov till. De som insjuknar i sjukdomen måste oftast bli inlagda på sjukhus så att deras tillstånd kan övervakas. Något botemedel mot sjukdomen finns inte, men man har utvecklat behandlingar som kan förbättra den drabbades tillstånd och förkorta sjukdomstiden.
Hur ser spridningen ut?
Som de flesta vet har zika-epidemin pågått i Amerika och Karibien sedan 2014. Under den perioden har ett dussintals länder drabbats, däribland Brasilien.
Även om sjukdomens närvaro är påtaglig har spridningen visat sig svår att spåra: Symptomen är mycket lika de man får av dengue och chikungunya och ovan på detta kan sjukdomen bara bekräftas via laboratorietester. Och som tidigare nämnts: 80% av de smittade upplever inte några symptom överhuvudtaget och är därför oftast omedvetna av att de bär på sjukdomen. Det kan därför finnas ett stort antal människor som aldrig registrerats som smittade. Man tror t.ex. att så många som 80% av befolkningen smittats i vissa regioner i nordöstra Brasilien, trots detta är det svårt att dra några slutsatser om hur hög risk det är att smittas av sjukdomen. Men eftersom de myggor som sprider sjukdomen förekommer i praktiskt taget hela Brasilien så finns en infektionsrisk i alla områden och städer i Brasilien.
Myggor som bär på zikaviruset kan bita både under dagen och natten, såväl inomhus som utomhus. Myggen lever ofta omkring byggnader i stadsmiljö. Aedesmyggan återfinns dock sällan på höjder över 2000 meter.
Hur undviker jag att smittas?
Man kan förhindra myggbett genom att bära heltäckande kläder och genom att använda myggnät när man sover eller vilar, och/eller använda myggmedel (myggmedel med dietyltoluamid, även kallat DEET, är effektivast). Det är även rekommenderat att undvika oskyddat sex med personer som potentiellt skulle kunna bära på viruset, d.v.s. personer som nyligen besökt ett land där zikaviruset förekommer.
Vaccin och behandling
Sjukdomen är oftast mild och kräver ingen speciell behandling. Om du blir sjuk ska du vila mycket och dricka tillräckligt med vätska. Det finns inget vaccin mot Zika eller medicin för att behandla sjukdomen.
- {{originalfilename}} x
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka