Denguefeber ökar, lär dig hur du undviker och identifierar den
Det finns skäl till oro, eftersom denguefeber har ökat successivt varje år och i år når rekordnivåer. Under 2019 smittades 235 svenskar av denguefeber. Många av de smittade är ute på långresor och det är därför troligtvis många fler svenskar som drabbas av sjukdomen utan att det anmäls.
I sydöstra Asien är smittorisken som störst under regnsäsongen (från april till november). Dengue kan drabba alla oavsett ålder och kön. I Thailand är det vanligast förekommande i centrala och södra regionerna.
Läs alltid på om det land du ska till inför din resa. All viktig information finner du i Landsguiden.
Symptom denguefeber
De första symptomen är feber, huvudvärk, klåda, rygg-, muskel- och ledvärk. Febern kan vara väldigt hög och vanligtvis hålla i sig i ett par dagar innan kroppstemperaturen plötsligt sjunker och svettningar slår ut. Det kan även uppstå mässlingliknande hudutslag och punktformiga blödningar på huden.
”Hemorragisk dengue” är ett mycket allvarligare sjukdomstillstånd. Vid hemorragisk dengue ses blödningar i många inre organ liksom från mag- och tarmkanalen, blod i uppkastningen eller avföringen, och patienten kan dö i en blödningschock.
Behandling av denguefeber och vaccin denguefeber
Dr Parkpoom, medicinsk rådgivare på vårt servicekontor Euro-Center i Bangkok, säger att det bästa är att uppsöka läkare om du får feber under resan i ett dengue-drabbat område, även om det inte är under regnperioden. Sjukdomen är i regel godartad och många får enbart en övergående feber. Det finns varken något vaccin eller läkemedel mot denguevirus. Därför behandlas enbart symtomen, och vila och vätska är väldigt viktiga. I svåra fall krävs intravenöst och att bli inlagd på sjukhus för observation.
Symptom och inkubationstid
Denguefeber kan vara farlig för små barn (under 10 år) eftersom de lättare går in i chockstadiet. Paracetamol är bättre än övriga smärtlindrande medel. Undvik aspirin och ibuprofen eftersom det kan försämra blodets koagulering och orsaka magproblem. Normalt sett håller symptomen i sig 1-2 veckor och därefter påbörjas tillfrisknande, men klåda och svaghet kan pågå i veckor. Inkubationstiden är normalt sett 2-5 dagar efter smittotillfället, men det kan dröja upp till 12 dagar innan de första symptomen börjar visa sig.
Hur undviker jag att få dengue?
Myggen som sprider dengue är aktiva under dagtid. De kommer fram två timmar efter soluppgång och innan solnedgång.
- Undvik mygg vid alla tillfällen
- Använd myggmedel
- Klä dig i långärmat och långbyxor när du befinner dig i dengue-drabbade områden
- Undvik också platser runt stillastående vatten (t.ex dammar)
- Se till att ha myggnät eller myggfönster
OBS! Denguefeber är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Smittskyddsinstitutet.
Källa: Folkhälsomyndigheten och Euro-Center Thailand
Kanske vill du också läsa:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka