Gifta sig utomlands
Gifta sig på svensk ambassad i utlandet
Tjugo av Sveriges ambassader som finns i världen har vigselrätt. Bland dessa hittar man populära resmål som t.ex. Frankrike, Spanien och Thailand. I Frankrike räcker det med att båda parter är svenska medborgare för att få genomföra en vigsel. Men I vissa av länderna, som t.ex. Thailand och Spanien, ställs det krav på att åtminstone en av parterna ska vara bosatt i landet för att vigseln ska få genomföras. Om båda parter ändå vill gifta sig i något av dessa länder så går det, men då måste man gifta sig enligt landets egna lagar, d.v.s. inför en utländsk myndighet. För att gifta sig på en svensk ambassad i utlandet krävs det att man har gjort en s.k. hindersprövning.
Ytterligare aktuell information finner du på Sweden Abroad >
Gifta sig utomlands i Svenska kyrkan
Om man vill gifta sig utomlands i Svensk kyrkan är det viktigt att tänka på att reglerna ser väldigt olika ut beroende på vilket land det handlar om. I Aten i Grekland får t.ex. ingen av parterna vara Grekisk medborgare och minst en av parterna måste vara evangelisk trosbekännare. I Tyskland måste båda vara svenska medborgare och för att få gifta sig i Helsingfors måste minst en av parterna vara medlem i Rikssvenska Olaus Petriförsamling.
För att boka tid för vigsel måste man ta kontakt med församlingen på orten där man vill gifta sig. Tänk på att vara ute i god tid för att kunna vara säkra på att få gifta er på önskat datum. Om man vill gifta sig i ett land som saknar vigselrätt kan man istället få en kyrklig välsignelse och innebär i princip samma ceremoni som vid en vanlig vigsel. För att göra detta krävs det dock att ni först gifter er borgerligt hemma i Sverige eller på den svenska ambassaden i landet ni besöker. För att gifta sig utomlands i Svenska kyrkan krävs det att man har gjort en s.k. hindersprövning.
Läs mer på Svenska kyrkans webbplats >
Gifta sig inför en utländsk myndighet
Den som väljer att gifta sig inför en utländsk myndighet, d.v.s. enligt landets egna seder och bruk bör vara medveten om att det kan kräva en del extra pappersexercis. T.ex. kan en del länder kräva att ni kan uppvisa ett äktenskapscertifikat inför vigseln. Äktenskapscertifikat kan ansökas om på Skatteverket. Om du är svensk medborgare med bosatt i ett annat land kan du istället kontakta närmsta svenska ambassad eller konsulat. Det krävs oftast inte att man har genomgått en hindersprövning när man ska gifta sig inför en utländsk myndighet.
Ett bra tips är att kontakta juridiska expeditionen på Utrikesdepartementet eller ambassaden för att ta reda på vilka regler som gäller i de länder du överväger.
Reseförsäkring när du gifter dig utomlands
Precis som när det kommer till en vanlig resa är det viktigt att se över sina försäkringar. Att gifta sig kan ofta vara kostsamt, men med en bra reseförsäkring i ryggen kan man försäkra sig om att slippa behöva stå för oväntade kostnader om t.ex. bagaget försvinner på flygplatsen eller om den blivande bruden eller brudgummen blir sjuk eller skadar sig under resan.
Hitta en försäkring inför utlandsbröllopet här >
Fler lästips:
- Ta del av våra bästa tips för en romantisk resa för två
Externa lästips:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka