Guide till att jobba utomlands som expatriat
Skatt och visum
Innan du beger dig utomlands för att arbeta som expatriat är det viktigt att du tar reda på vad som gäller för skatt och visum i det land du ska arbeta i. Varje land har sina egna regler och krav, därför är det viktigt att du gör ordentlig research innan du flyttar. Ta reda på om du behöver ett arbetstillstånd eller visum för att arbeta där och hur du ansöker om det. Undersök vilka skattekrav och skattesatser som gäller i landet samt om det finns några avtal mellan ditt hemland och det nya landet som kan påverka din skatt.
När det gäller skatt är det också viktigt att du tar reda på om det finns några avdrag du kan göra för att minimera din skatt. Vissa länder erbjuder skatteavdrag för utländska arbetstagare, så det kan vara värt att undersöka. Dessutom kan det vara bra att känna till de olika skattesatserna för olika inkomstnivåer och hur skattesystemet fungerar i det nya landet.
När det gäller visum och arbetstillstånd kan processen vara komplicerad och tidskrävande. Det är därför viktigt att du börjar förbereda din ansökan i god tid och ser till att du har all nödvändig dokumentation. Vissa länder kräver att du ansöker om ett visum innan du reser dit och andra tillåter dig att ansöka om det på plats. Se till att du har rätt typ av visum för ditt ändamål och var medveten om dess giltighetstid.
Om det är din nuvarande arbetsplats i Sverige som vill skicka dig på utlandsuppdrag har de ofta koll på skatt och visum och kan hjälpa dig med detta.
En passande reseförsäkring
Viktigt att tänka på när du jobbar utomlands som expatriat är att ha en bra reseförsäkring så att du är försäkrad på samma sätt som hemma. Det är viktigt att du väljer en försäkring som ger dig skydd för de risker som är specifika för det land du arbetar i. Det kan vara allt från höga medicinska kostnader till förlorade eller stulna ägodelar. Du, och din familj om dessa följer med, behöver ha ett skydd för om du behöver avbryta din resa eller om du behöver evakueras på grund av en nödsituation.
Om det är ett utlandsuppdrag hos din nuvarande arbetsgivare så är det bra om du ser över den reseförsäkring de har för dig. På så vis vet du vad du har för skydd om något skulle inträffa.
Rekommenderad försäkring för expatriaten
Vår Expatriatförsäkring anpassas efter behov och ser till att du som arbetar som expatriat utomlands (och eventuella familjemedlemmar som följer med) har samma skydd som hemma i Sverige. Utöver skydd vid sjukdom och olycksfall får den försäkrade också tillgång till assistansbolag 24/7.
Läs mer om varför du ska välja vår Expatriatförsäkring.
Boende
Man behöver hitta ett lämpligt boende när man jobbar utomlands som expatriat. Många gånger hjälper din arbetsgivare dig med detta. Men om du ska söka efter boende på egen hand så finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Vi listar några nedan:
Hyra eller köpa bostad
Du kan välja att hyra eller köpa en bostad i det nya landet. Att hyra kan vara ett bra alternativ om du bara ska vara utomlands under en kortare tid, medan det kan vara mer fördelaktigt att köpa om du planerar att stanna längre. Se till att undersöka priser och olika alternativ för att hitta det som passar dig och din familj bäst.
För mer info:
Hotell eller tillfällig bostad
Om du inte är säker på var du vill bosätta dig permanent kan du välja att bo på ett hotell eller en tillfällig bostad tills du hittar något stadigvarande. Detta alternativ ger dig mer flexibilitet och tid att undersöka olika områden och boendealternativ.
Priser och tillgänglighet
Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att du undersöker priser och tillgänglighet för olika boendealternativ. Se till att du har tillräckligt med information för att kunna fatta ett välgrundat beslut.
Arbetstider och rättigheter
Arbetstider och arbetsrättigheter varierar från land till land. Ta reda på vad som gäller gällande arbetstid och ledighet i det nya landet samt om det finns några restriktioner på övertid eller helgarbete. Ta även reda på vilka arbetsrättigheter som gäller i det nya landet, inklusive minimilöner och rättigheter till sjuk- och föräldraledighet. Det kan också vara bra att kolla upp vad som gäller för tex din A-kassa om du jobbar utomlands. Gäller den fortfarande utifrån medlemsskap i fackförening vid utlandstjänst, eller måste du täcka upp detta vid sidan av?
Passa också på att höra efter vad företaget betalar för din flytt ut, samt repatriation både när utlandstjänsten är slut, men även vad som gäller om du vill avbryta din utlandsstationering mitt i perioden.
Res tryggt med Europeiska ERV
Att flytta till ett annat land är både spännande och utmanande men med rätt förberedelser och planering kan du göra din utlandsvistelse till en positiv och berikande upplevelse. Se till att du har ett bra försäkringsskydd som omfattar eventuella olycksfall eller sjukdomar som kan uppstå under din vistelse. Tänk också på att lära dig om kulturen och samhället i det nya landet för att undvika missförstånd och konflikter. Och glöm inte att utforska och uppleva allt det nya landet har att erbjuda - nya maträtter, sevärdheter och kultur.
Vi önskar dig en trevlig och trygg utlandsvistelse!
För mer information:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka