Här finns världens giftigaste ormar
Kom ihåg att ormar vanligtvis är skygga djur som helst undviker dig också. Vidta alltid största försiktighet om du rör dig i terränger där det förekommer orm.
De giftigaste ormarna i världen - och var de lever
1. Inlandstaipan (Oxyuranus microlepidotus) - Australien
Världens absolut farligaste orm lever (som tur är) i torra, otillgängliga miljöer i centrala Australien. Inlandstaipanen, även kallad "Fierce Snake", är den orm som har det starkaste kända giftet i världen. Trots detta är den mycket skygg och attackerar sällan människor. Det sägs att en droppe av inlandstaipanens gift räcker för att döda upp till 100 vuxna människor.
2. Brunorm (Pseudonaja textilis) - Australien & Nya Guinea
Brunormen är både extremt giftig och snabb som vinden. Den är vanlig i södra delarna av Australien och delar av Papua Nya Guinea och utgör ungefär hälften av alla dödsfall som orsakats av ormbett i Australien.
3. Vanlig krait (Bungarus caeruleus) - Indien
Denna svartvita giftsnok lever i djungeln i Indien. Den är mycket giftig och är vaken främst på nätterna för att ge sig ut på jakt samtidigt som den kan undvika rovdjur.
4. Taipan (Oxyuranus scutellatus) - Nya Guinea & Australien
Giftet från taipanen leder till total muskelförlamning och utan motgift är dödligheten näst intill 100 procent. Taipanen kan bli upp till tre meter lång och lever i södra Nya Guinea och i norra delarna av Australien.
5. Svart mamba (Dendroaspis polylepis) - Afrika
Stor, snabb och mycket giftig - den svarta mamban kan komma upp i hastigheter nära 20 km/h. Den håller till på savanner eller i klippor i södra Afrika.
6. Tigerorm (Notechis scutatus) - Australien
Den randiga färgen har gett Tigerormen dess namn. Den trivs bäst i det varma klimatet i södra, östra och västra Australien. Tigerormens bett har en dödlighet på ungefär 60 procent (vi utebliven behandling).
7. (Filippinsk) kobra (Naja philippinensis) - Filippinerna
Detta är den dödligaste varianten av alla kobror. Den kan spotta sitt nervgift upp till tre meter(!). Den filippinska kobran lever föga förvånande i norra delarna av Filippinerna.
8. Huggorm - Norden, Asien & Mellanöstern
Ett ormbett från den svenska huggormen är sällan livshotande för en vuxen, men det finns en giftigare variant av den sicksackmönstrade huggormen i Asien och delar av Mellanöstern. Några olika arter av huggorm där Vipera berus, den “vanliga huggormen” är den art som finns i Sverige, Äsping (Vispera aspis) finns i delar av Sydeuropa och Hornhuggorm (Vipera ammodytes) är vanlig i Balkanregionen.
9. Dödsorm (Acanthophis antarcticus) - Australien & Nya Guinea
Dödsormen (Acanthophis antarcticus) har fått sitt namn baserat på att den är en av världens mest giftiga ormar. Dess gift påverkar nervsystemet vilket kanorsaka förlamning om man inte får behandling. Denna ljusbruna orm har ett platt, triangelformat huvud och särskilt långa huggtänder. Den trivs bäst i skogslandskap i Australien och Nya Guinea.
10. Skallerorm - Nord- och Sydamerika
Skallerormar finns i flera olika arter och lever främst i Nordamerika, inklusive USA, Mexiko och delar av Kanada. Skallerormens kännetecken är dess ”skallra” längst ut på svansen, som den viftar på när den känner sig hotad. Giftet från skallerormen är både giftigt och mycket smärtsamt.
11. Dubois havsorm (Aipysurus duboisii) - Stilla Havet och Indiska oceanen
Dubois havsorm är en av de mest giftiga havsormarna och lever i korallrev i Stilla havet och Indiska oceanen, särskilt runt Nya Guinea och norra Australien. Dess gift innehåller neurotoxiner som kan orsaka andningsförlamning, men ormen är sällan aggressiv mot människor. Den föredrar att hålla sig undan och lever huvudsakligen på fiskar och små marina djur.
12. Belchers havsorm (Hydrophis belcheri) - Stilla Havet och Indiska oceanen
Belchers havsorm anses vara en av världens giftigaste havsormar, med ett gift som är många gånger starkare än Inlandstaipanens. Den lever i kustnära vatten och mangroveskogar i Indiska oceanen och Stilla havet. Trots giftets styrka anses den inte vara särskilt farlig för människor, då den är mycket skygg och sällan biter.
Läs mer om det land du planerar att åka till på Landsguiden.
Dödsfall orskade av ormbett
Det finns ungefär 600 olika arter av ormar i världen. Antalet dödsfall orsakade av ormbett uppskattas till mellan 95 000 och 125 000 varje år, vilket är näst mest av alla vilda djur i världen efter den lilla (men ack så förödande) smittspridaren myggan. Malaria, gula febern och denguefeber är de vanligaste dödsorsakerna till följd av stickmyggans bett.
Reseförsäkring
Glöm inte reseförsäkringen när du reser! En reseförsäkring kan ersätta dig vid oförutsedda händelser som exempelvis sjukdom- och olycksfall, förstörda semesterdagar och evakuering vid händelse av naturkatastrof eller terroristattack. Läs mer och välj rätt försäkring för din resa här!
Snabba fakta om ormar
- De allra flesta ormarter lever på land, det finns dock de arter som har sin hemvist i haven.
- Havsormarna anses ha det starkaste giftet, men anses inte vara aggressiva överlag.
- Ormar är generellt sett inte aggressiva utan försvarar sig endast när de känner sig hotade. De biter oftast som en sista utväg för att försvara sig.
- Ormar förekommer i princip i hela världen, det finns dock undantag. Undantagen inkluderar bl.a. öar och ögrupper som: Nya Zeeland, Hawaii, Irland, Island, Azoerna och Bermuda.
- Alla sveriges ormar är fridlysta. Huggormen är den enda giftiga ormen av de arter som förekommer naturligt i Sverige.
- Hur giftig en orm anses vara beror på hur man väljer att mäta giftets effekt, men huvudsakligen mäts giftets styrka i LD50-värde (Lethal Dose 50%). Ju lägre LD50-värde, desto giftigare.
Var försiktig och trevlig resa önskar vi på Europeiska ERV!
Kanske vill du också läsa:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka