Otrevligheter som kan drabba en backpacker
Att backpacka ger oftast bara positiva upplevelser, men nya miljöer kan vara påfrestande för kroppen och i tropiska länder finns giftiga djur och insekter man inte vill stöta på. Vi har samlat ihop lite fakta om några sjukdomar och oknytt som förekommer i populära backpacking-länder.
Denguefeber
Denguefeber är febersjukdom vilken precis som många andra tropiska sjukdomar sprids via myggor. Sjukdomen härjar i länder som exempelvis Vietnam, Thailand, Kambodja, Brasilien och Peru. Den drabbade får feber och akut huvud-, rygg-, muskel- och ledvärk och efter några dagar utslag.
Tips: Undvik att bli myggbiten genom att använda myggmedel, myggnät och täckande kläder.
Kubmanet
Kubmaneten har en paraplyliknande form vilket gör den snabbare än andra maneter. Den jagar även aktivt istället för att driva med vattenströmmen. Kubmaneten kan man träffa på längs kusterna kring Australien och Filippinerna samt i andra delar av Indiska oceanen.
Kommer man i kontakt med en tentakel från en kubmanet känner man först en kraftig smärta, sedan kan man känna illamående, värk och i värsta fall få andningssvårigheter. Motgift finns.
Här kan du läsa mer om farliga maneter.
Stenfisk
Som namnet antyder ser stenfisken ut som en sten där den ligger på botten. Om man råkar trampa på den skjuts giftiga taggar upp som ger en ohygglig smärta hos den drabbade. Giftet är tillräckligt starkt för att döda en vuxen människa inom två timmar vilket betyder att behandling måste ske mycket snabbt!
Stenfisken finns i Stilla havet och Indiska Oceanen, bland annat i Indonesien, Thailand, Malaysia och Indien.
Tips: Använd rejäla badtofflor vid bad men var framförallt uppmärksam var du sätter fötterna.
Värmeslag
Värmeslag innebär onormalt förhöjd kroppstemperatur. Det är vanligast att drabbas efter att ha vistats för länge i solen, vid stor fysisk ansträngning, solbränna, vätskebrist eller vid överdrivet alkoholintag. Symptomen är en känsla av krasslighet, yrsel och huvudvärk.
Tips: Förebygg genom att långsamt vänja dig vid värmen, dricka mycket vatten, äta extra salt, ha luftiga kläder och det självklara; hålla dig i skuggan så mycket som möjligt.
Läs mer om hur du kan undvika värmeslag under semestern.
Förgiftade drinkar
Droger eller utspädda drinkar kan kännas som en overklighet när man är på sitt bästa festhumör. Men faktum är att dessa saker sker. Något som det rapporterats om under många år, är metanolförgiftade drinkar. Symptom som kan komma av dessa är dimsyn, svårigheter att andas, yrsel och illamående. Främst förekommande har det varit i Asien och Sydostasien, men det förekommer även i andra delar av världen. Därför är det viktigt att man håller koll på sin drink när man är ute. Ett tips är också att kolla på prislappen – om en drink är väldigt billig så bör man vara vaksam.
För den som tror sig blivit förgiftad eller drogad är det viktigt att så fort som möjligt ringa larmnumret där du befinner dig.
Kolera
Kolera orsakas av en bakterie som utsöndras med avföringen och sprids genom avloppsförorenat vatten. Det har även hänt att personer blivit smittade av dåligt tillagade skaldjur och fisk. Den drabbade får akuta mag- och tarmsymptom i form av diarré som snabbt leder till uttorkning.
Koleran går ofta i naturkatastrofers fotspår, men utöver det är risken hög i Thailand, Indien och Nigeria. Förebygg med ett drickbart vaccin, god hygien och se upp med bufféer!
Du hittar mer information om kolera hos vårdguiden.
Rabies
Virussjukdomen rabies drabbar det centrala nervsystemet och smittar via saliven från däggdjur. Exempel på djur som kan bära dmittan är hund, katt, apa, fladdermus och räv.
Rabies förekommer främst i Nord-, Mellan- och Sydamerika, Asien och Afrika. Dock kan det även drabba djur och människor i Europa.
Läs mer om vad du bör tänka på inför resan när det kommer till rabies.
Starka strömmar och vågor
Drunkningsolyckor kan kännas avlägsna när man besöker en paradisstrand. Men som turist eller backpacker, är det bra att vara försiktiga och följa säkerhetsföreskrifter och varningsflagg för vad gäller kuster och stränder där man reser. Undervattensströmmar kan vara starka längs stränder och i vågorna, särskilt i områden som är kända för sina starka strömmar men också platser med oförutsägbara förhållanden.
Malaria
Malaria sprids genom myggor som överför parasiter till människor. Risken att smittas är störst i Afrika, men även i Syd- och mellan Amerika samt Asien förekommer fall. Då sjukdomen är allvarlig och kan bli livshotande, är det viktigt att man använder myggmedel och sover med myggnät i områden där malaria finns. Om man dröjer med att söka vård kan man bli allvarligt sjuk. Resultatet kan bli nedsatt vakenhet, andningsbesvär, och kramper. Även andra organ kan påverkas. Symptomen från malaria kan dröja och insjuknandet kan komma långt efter smittotillfället. Läkemedel kan tas i förebyggande syfte.
För att undvika otrevligheterna ovan och slippa en förstörd resa kan du tänka på följande:
- Alltid hålla god hygien, se upp med vattnet både som du dricker och hanterar livsmedel i
- Vaccinera dig i förväg om vaccin finns
- Använda myggmedel, framför allt på kvällar
- Inte vara ute i solen för länge
- Vara uppmärksam på farliga eller giftiga djur och insekter
- Läs på om ditt resmål och eventuella risker som finns på din valda destination inför resan på Landsguiden: Landsguiden - viktig information om resmål
- Läs på om tropiska sjukdomar, var de kan drabba dig och vad du bör tänka på.
Om du trots allt skulle drabbas av något är det viktigt att ha en bra reseförsäkring så du förutom sjukdomar eller skador slipper bli pank på kuppen. Ta en titt på vår försäkring Backpacker som bland annat täcker för nödvändiga och skäliga kostnader vid sjukdom eller olycksfall.
Inför din backpackerresa - läs även:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka