Patrik Enlund - därför ska du inte dyka djupare än du får
Värmen ligger just nu som en blöt tung filt över Thailand. Svetten droppar från pannan och vattenflaskan töms flera gånger i kvarten.
Det går mot lågsäsong här på andra sidan jorden. Turisterna är färre och luftfuktigheten högre. Det är inte långt kvar till monsunregnen börjar bli en daglig rutin.
Jag har precis jobbat min sista dag som dykguide för den här säsongen och ser nu framemot nästa äventyr. Två veckor på Bali i Indonesien. Det blir givetvis mer dykning. Men bara för nöjes skull. Det är jag värd efter sex månader med turister i släptåg.
Jag tänkte passa på att skicka med en påminnelse om det här med dykning och försäkringar.
Under säsongen har jag mött flertalet turister som stolt visat sina loggböcker med dyk ner till både 30 och 40 meters djup även om deras certifikat bara tillåter dem att gå till 18 meter. Vissa har även simmat långt in i vrak som bara har en öppning, utan något certifikat för detta.
När jag säger att det borde de inte gjort så rycker de flesta på axlarna och säger att det inte är någon skillnad att gå till 30 meter och att de gjort det flera gånger.
Men det du ska komma ihåg är att det är väldigt, väldigt få försäkringsbolag som hjälper dig om något händer ifall du dykt djupare än ditt certifikat tillåter.
Oftast brukar det gå bra. Inget händer. Men den dagen då du får dykarsjuka är det inte lika roligt längre. Det behövs inte mycket för att få dykarsjuka, även om du följer alla regler om uppstigning och är extra försiktig kan du få dykarsjuka. Forskarna är fortfarande inte hundra procent säkra på exakt hur vi får dykarsjuka. Det är ett litet mysterium. Det kan uppstå egentligen när som helst även om du är försiktig och även om du bara dyker till 18 meter.
Får du dykarsjuka är sannolikheten hög att du kommer behöva uppsöka en tryckkammare. Och det är inte riktigt ett val man har. Har du fått dykarsjuka då vill du verkligen in i kammaren. Och det mina vänner, är inte billigt. Måste du vara i kammaren länge vilket inte är helt ovanligt kan summan uppgå till tiotusentals kronor.
Har du då dykt utöver vad ditt dykcertifikat tillåter kommer ditt försäkringsbolag inte att täcka dina kostnader.
Så innan du följer med en guide djupare än du är certifierad för, stanna upp och tänk efter om du har råd att betala en eventuell tryckkammare.
Vill du ändå dyka djupare då rekommenderar jag dig att ta nästa kurs inom dykningen. Inte bara får du gå djupare - du blir också en bättre dykare, du kan slappna av mer och får bättre kontroll och kan njuta mer.
Nä hörni! Nu drar jag till Indonesien och letar efter både "Mantor" och "Mola Mola". Två imponerande marina djur som är vackra och mäktiga att se under ytan.
Följ Patriks äventyr i världen på www.ettannatliv.se
Vill du läsa mer om dykning på resan? Då vill vi tipsa om:
- Reseförsäkringar för dykresor
- Resa till Bali - 12 bra saker att veta innan du besöker Bali
- Så kan du jobba inom dykning
- Patrik Enlund - därför ska du inte dyka djupare än du får
- Dykolyckan på Bali – Gästbloggare: Christine Ericson
- Dykinstruktörerna delar med sig av sina bästa dyktips i Thailand
- Risker med dykning på semestern - Intervju med SSDF:s förbundsläkare Hans Örnhagen
- {{originalfilename}} x
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka