Rabies - att tänka på inför resan
Vad är rabies?
Rabies är en virussjukdom som drabbar det centrala nervsystemet och smittar via saliven från däggdjur. Virusets påverkan på hjärnan kan skapa ett aggressivt beteende, vilket kan få ett sjukt djur att bita utan provokation. Då sjukdomen smittar via saliven så riskerar man att smittas av såväl bett som när djurets saliv kommer i kontakt med öppna sår eller slemhinnor. Detta innebär att, om man har otur, så kan du bli smittad om du blir slickad i ansiktet av t.ex. en hund som är infekterad med viruset. Exempel på andra djur som kan vara bärare är apor, katter, rävar och fladdermöss. Tänk på att djuret inte nödvändigtvis behöver uppvisa ett sjukt för att smitta, undersökningar har visat att djur kan utsöndra virus i saliven upp till 13 dagar innan de första symptomen visar sig.
Rabies i Thailand och Bali
Rabies förekommer främst i världsdelarna Afrika, Asien och Nord-, Mellan- och Sydamerika men kan också förekomma på vissa platser i Europa. Risken för smitta är större i länder med dålig kontroll på rabiesvaccination av husdjur och i länder med fritt kringströvande hundar. SOS International har rapporterat att allt fler skandinaver i populära turistdestinationer såsom Thailand och Bali har sökt hjälp i samband med misstankar om rabies efter bett från djur. De har också uppmanat turister att vara extra uppmärksamma vid besök i de populära apparkerna som finns i dessa länder då aporna kan angripa människor i jakt på mat.
Vill du veta mer om vad som gäller för vaccinationer, pass och visum i olika länder kan du besöka vår landsguide.
Symptom rabies
De första symptomen visar sig oftast en till tre månader efter smittotillfället, men det finns fall då symptom visat sig så tidigt som efter fem dagar och så sent som efter ett år. De tidiga symptomen yttrar sig genom t.ex. feber, kräkningar, huvudvärk eller domningar och smärta kring bettområdet. De efterföljande symptomen är de som normalt sett associeras med sjukdomen. Dessa kan yttra sig genom t.ex. hallucinationer, hyperaktivitet, spasmer, ångest och s.k. vattuskräck. Benämningen vattuskräck kommer av att den drabbade får en rädsla för att svälja vätska då det kan skapa ofrivilliga ryckningar (kramper) i matstrupen. Då sjukdomen alltid leder till döden efter att symptomen börjat visa sig är det viktigt att snabbast möjligt söka vård om man misstänker att man blivit smittad.
Behandling av rabies
Om du blivit biten av ett djur som du misstänker kan bära på sjukdomen så är det viktigt att du tvättar området noggrant med tvål och vatten i minst 15 minuter och om möjligt sköljer rent med ett alkoholbaserat desinfektionsmedel. Detta gäller även om du misstänker att du blivit exponerad för sjukdomen på annat sätt, t.ex. genom att ett djur slickat dig i ansiktet och kommit åt slemhinnor kring ögonen eller sår du har på kroppen. Rengöring av det drabbade området ska dock bara ses som första hjälpen, det är av yttersta vikt att du uppsöker sjukvård senast inom två dygn för att förhindra att sjukdomen bryter ut. Väl på sjukhus så behandlar man med immunglobulin och flera doser av rabiesvaccin. Observera att vård behövs även om du är vaccinerad mot rabies.
Vaccination mot rabies
Det går att vaccinera sig mot rabies innan en planerad resa, men då rabies är ovanligt brukar det endast rekommenderas till resenärer som planerar att vara i nära kontakt med djur i områden där sjukdomen finns. Rådgör alltid med din vaccinationsklinik i god tid innan avresa för att ta reda på om det är nödvändigt att vaccineras inför ditt specifika resmål.
Läs våra vaccinationstips till dig som planerar att resa utomlands >
Tips för att hålla dig säker från rabies
För att göra din resa så säker som möjligt att vi samlat några snabba och värdefulla tips på vad du bör tänka på under inför och under resans gång:
- Undvik kontakt med djur som du inte känner i länder där det förekommer rabies.
- Ska du besöka en appark i exempelvis Thailand eller på Bali, se till att inte gå med mat och dryck i händerna.
- Reser du med barn bör du se till att barnen inte kommer i kontakt med djur. Om möjligt, förklara för dina barn att de inte får klappa och kela med några djur överhuvudtaget på utlandsresan.
- För mindre barn kan det vara svårt att förklara riskerna med att klappa och leka med djur när de befinner sig utomlands. Då kan vaccination vara på sin plats. Glöm inte att rådgöra med din vaccinationsklinik om så är fallet.
- Om olyckan är framme - tvätta alltid området noga med tvål och vatten i minst 15 minuter och skölj sedan rent med ett alkoholbaserat desinfektionsmedel.
- Sök alltid läkarvård så fort som möjligt och alltid inom 2 dygn.
- Se till att du har försäkring för din resa för att undvika kostnader i samband med eventuell läkarvård.
Trevlig och säker resa önskar vi på Europeiska ERV!
Kanske vill du också läsa:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka