Svenskar riskerar att smittas av resistenta tarmbakterier på Thailandsresan
Bakterierna sprids snabbt över gränserna
I intervjun beskriver Susanne Wiklund, som intervjuat 95 svenskar om deras resvanor och syn på risken att infekteras med antibiotikaresistenta bakterier, hur snabbt vi i dagens värld för resistenta bakterier över gränserna med flyg.
Deltagarna i studien intervjuades före och efter sina semesterresor. Fokus låg på deltagare som rest till länder där många antibiotikaresistenta stammar finns i omlopp som t.ex. Thailand, Indien och Egypten.
Okunnigheten om hur man skyddar sig är stor
I studiens slutsats kom det tydligt fram att okunnigheten om hur man skyddar sig mot de resistenta bakterierna är stor. Många resenärer visade sig vara inkonsekventa. Trots att många av deltagarna enbart drack vatten på flaska i länder där kranvattnet inte är bra så valde man ändå att t.ex. borsta tänderna med kranvattnet.
De resistenta bakterierna kallas för en "tyst epedemi" eftersom de flesta inte märker att de bär på bakterierna. Om bärarna inte är noga med sin handhygien finns det risk för att de i sin tur sprider bakterierna vidare till sin familj och övriga omgivning.
Läget kan bli allvarligt om man blir sjuk
Trots att man kan vara bärare av dessa bakterier utan att bli sjuk kan läget bli allvarligt om man väl blir det. Vanliga åkommor som urinvägsinfektion och semesterdiarré kan då ställa till med mycket problem eftersom vanliga mediciner inte hjälper mot de motståndskraftiga bakterierna. I värsta fall kan man behöva läggas in på sjukhus och få antibiotika direkt i blodet för vad vi idag betraktar som banala infektioner.
Tips på hur man undviker att smittas av de resistenta bakterierna
Susanne Wiklunds bästa tips för att undvika att smittas av de resistenta bakterierna är:
- Var noggrann med din handhygien.
- Tvätta händerna med sprit eller spritservett om du t.ex. tvättat händerna på en offentlig toalett där det inte finns bra kranvatten.
- Tänk på att även sprita händerna efter att du tagit i dörrhandtag på t.ex. offentliga toaletter då det kan finnas mycket bakterier på handtag.
- Drick enbart flaskvatten som är buteljerat, undvik vatten som är upptappat i automat.
- Undvik om möjligt att genomgå antibiotikakurer i länder där det finns mycket antibiotikaresistens. En finländsk studie har visat att risken att smittas av resistenta bakterier kan vara så hög som 80% i vissa länder om man får en antibiotikakur.
Reseförsäkring
Tänk på att sjukvård utomlands kan bli dyrt. Med en reseförsäkring skyddar du dig mot onödiga kostnader och kan känna dig tryggare under din resa.
Källa: Sveriges Radio
Källa bild: NIAID
Kanske vill du också läsa:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka