Studera i USA
Att studera utomlands i USA
Att studera utomlands är en fantastisk möjlighet att uppleva en ny kultur, träffa nya människor och kanske lära sig ett nytt språk. USA är ett av de mest populära länderna att studera i, både tack vare landets många högpresterande universitet men också tack vare allt landet har att erbjuda en student under fritiden. Trots att USA är ett och samma land har dess 50 delstater lika många olikheter som Europas olika länder, både gällande klimat, kultur och sevärdheter. Inför dina utlandsstudier kan det därför vara fördelaktigt att läsa om landet likaväl som dess olika utbildningar.
USA - världens mest populära land för utlandsstudier
Drygt 25 000 studenter från Sverige studerar utomlands varje år. För svenskar är England det mest populära landet för att studera utomlands, enligt CSN. Ser man till internationella siffror är det dock USA som toppar listan över de vanligaste länderna att studera i. Den kanske största gemensamma nämnaren mellan England och USA, som skulle kunna vara en bidragande faktor till att just dessa länder toppar listorna, är språket. Det är klart att det underlättar både vardagen och studierna att studera i ett land där man behärskar språket. Är du nyfiken på att studera i ett land som inte har engelska som det officiella språket så ges många utbildningar på universitetsnivå på engelska oavsett landets officiella språk.
10 vanligaste länderna att studera i (internationella siffror, 2019)
Utbytesstudent eller Freemover?
Börja med att fundera på vad som är viktigast för dig: att studera i en specifik stad eller att läsa en specifik utbildning? Om du vill plugga till exempelvis jurist kan det finnas en poäng med att läsa utbildningen här i Sverige, då du behöver lära dig de svenska lagstiftningarna. De flesta stora svenska universiteten har samarbeten med utländska universitet och ger ofta möjlighet att studera en eller flera terminer utomlands genom ett utbyte. Det kan ha sina fördelar både kostnads- och försäkringsmässigt, då du slipper terminsavgiften och vanligtvis omfattas av universitetens försäkringsavtal med Kammarkollegiet.
Om du istället vill välja fritt bland utbildningarna eller vill studera hela din utbildning i USA måste du ansöka som Freemover (gäststudent). Du kan antingen anlita en utlandsstudieförmedlare som hjälper till mot en kostnad, eller ordna allt själv. Det krävs lite jobb och att du har koll på bland annat kostnader och försäkringar. För att du ska kunna få studiestöd för dina utlandsstudier från CSN finns några grundläggande krav, till exempel att utbildningen måste vara godkänd av CSN eller Universitets- och högskolerådet. Läs mer om att ordna utlandsstudier på egen hand här.
Amerikanska universitet för utlandsstudier
Förutom en fantastisk studentkultur ligger också några av världens bästa universitet i USA. Vill du satsa på dina studier och har som mål att plugga på ett av USAs mest prestigefyllda universitet har du flera skolor att välja mellan.
5 bästa universiteten i USA*
- California Institute of Technology
- Harvard University
- Stanford University
- Massachusetts Institute of Technology
- Princeton University
* enligt Times Higher Education 2021
Försäkring för utlandsstudier i USA
Observera att CSN sedan 1 januari 2016 inte längre förmedlar försäkringar vid utlandsstudier. Studenter uppmanas att skaffa reseförsäkring på egen hand och amerikanska skolor kräver att du ska vara försäkrad innan du påbörjar dina studier. Din hemförsäkring täcker vanligtvis inte studier utomlands och ofta täcker de endast de första 45 dagarna utomlands.
Att ha en bra försäkring är extra viktigt om du studerar i USA eftersom sjukvård är väldigt dyrt i landet. Läs mer i vårt blogginlägg: USA: ett dyrt land att bli sjuk i.
Så vad bör egentligen ingå i en försäkring vid utlandsstudier?
Detta bör din försäkring täcka
- Sjukvårdskostnader och hemtransport: Om du skulle bli så sjuk eller skadad under dina utlandsstudier så att du måste transporteras hem till Sverige.
- Förlust av ägodelar: Om du blir bestulen på personliga tillhörigheter som till exempel dator eller telefon.
- Outnyttjade kursavgifter: Om du behöver avbryta dina studier på grund av till exempel sjukdom.
- Ansvars- och rättsskydd: Om du skulle bli skadeståndsskyldig eller behöva en anlita en advokat under din studietid utomlands.
Europeiska ERV:s reseförsäkring för utlandsstudier täcker förutom detta även kostnader för försenat bagage på utresan och kostnaden för resa till ett säkrar boende vid naturkatastrof.
Studentvisum till USA
Om du vill plugga i USA gäller lite annorlunda regler än resten av världen. Du måste till exempel ansöka om studentvisum efter att du blivit antagen till en utbildning. På ambassadens webbplats kan du läsa mer om vad som krävs för att få ett visum i USA. Läs vår omfattande guide om USA för information om pass, visum, vaccinationer och allmänna restips!
Ska du flytta utomlands men inte studera? Då kan du läsa mer här om våra försäkringar för dig som ska bo utomlands.
Fler lästips:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka