Tips till dig som reser med medicin
Kontrollera att den medicin du bär med dig är lagliga i landet du ska besöka
Generellt sätt brukar det inte vara ett problem att ta med sig sin medicin när man reser i Europa och övriga västvärlden så länge medicinen man bär med sig är för personligt bruk. Men på många resmål är reglerna mer restriktiva, detta gäller speciellt länder som Pakistan, Indien, Turkiet och en del länder i Mellanöstern. I Saudi-Arabien betraktas exempelvis mediciner som innehåller amfetamin som narkotika, amfetamin är bland annat en vanlig substans i ADHD-mediciner. För att undvika problem när du anländer till ditt resmål rekommenderar vi att du kontaktar resmålets ambassad eller konsulat innan du reser iväg.
Hur mycket medicin kan man ta med sig när man reser utomlands?
För din egen hälsas skull så är det bra att alltid ta med sig medicin för lite fler dagar än du beräknat stanna på din destination, av den enkla anledningen att det ibland kan hända att vistelsen blir längre än man först tänkt sig. Var dock noggrann med att ta reda på vilka regler som finns gällande hur mycket medicin man får bära med sig som privatperson, om du har med mer än landet tillåter så kan det bli problem vid tullen.
Hur du ska förvara din medicin när du reser
Om du tar med dig medicin på resan så ska den alltid bäras i handbagaget, checka inte in din medicin. Genom att bära med medicinen i handbagaget så har du alltid tillgång till den (vilket är extra viktigt vid en lång resa), och du blir inte av med den om ditt incheckade bagage försvinner eller blir försenat. Tänk på att medicin som till exempel insulin kan bli förstört på grund av temperaturväxlingar om du förvarar det i bagageutrymmet på planet. Förvara alltid din medicin i originalförpackningen med tillhörande recept.
Restriktioner för människor med HIV
Om du behandlas för HIV bör du ha i åtanke att länderna Brunei, Ekvatorialguinea, Iran, Irak, Jordanien, Ryssland, Solomonöarna, Förenade arabemiraten och Jemen varken släpper in HIV-positiva eller personer som bär med sig mediciner mot viruset i landet. Föreningen UNAIDS har skapat en internationell insatsstyrka vars uppdrag är att vidta disciplinära åtgärder mot dessa länder och deras reserestriktioner mot HIV-smittade.
Ta med ett underskrivet dokument från din läkare
Ett underskrivet och stämplat dokument från din läkare som innehåller information om din sjukdom och vilka mediciner du behöver kommer att underlätta om de tar slut eller försvinner. Dokumentet kan också underlätta om du behöver vård på sjukhus, eftersom läkarna då snabbt kan se vad det är du lider av. Glöm inte att översätta dokumentet till engelska, eller eventuellt annat språk om du vet att människorna i landet du reser till inte är engelsktalande.
Reseförsäkring
Känn dig tryggare på resan! En reseförsäkring kan ersätta dig vid oförutsedda händelser som exempelvis sjukdom- och olycksfall, förstörda semesterdagar och evakuering vid händelse av naturkatastrof eller terroristattack. Läs mer och välj rätt reseförsäkring här!
Kanske vill du också läsa:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka