Tropiska sjukdomar
Chagas sjukdom
Den här otrevliga sjukdomen stöter man främst på i Central- och Sydamerika. Sjukdomen orsakas indirekt av blodsugande skinnbaggar som bär på den encelliga parasiten Trypanosoma cruzi som huserar i baggens avföring. När människan kliar sig efter ett bett så kan det hända att man river in parasiten. Parasiten kan dock även smittas via blodtransfusion.
Parasiten kan infektera matsmältningssystemet, nervsystemet och muskelceller i hjärtat. Dödligheten är omkring tio procent, vanligtvis är orsaken hjärtfel.
Även om världshälsoorganisationen menar att sjukdomen är den fjärde vanligaste i Latinamerika behöver inte turister som besöker länder i området oroa sig i någon större utsträckning. Skinnbaggen trivs nämligen bäst i enklare bostäder som bebos av den fattigaste delen av befolkningen. Därav är det få svenskar som smittats av sjukdomen, även om fall har förekommit.
Denguefeber
Denguefeber sprids via myggor och förekommer främst i länder som Vietnam, Kambodja, Thailand, Peru och Brasilien. De första symptomen av sjukdomen är huvudvärk, ryggsmärtor och blodsprängda ögon. Om man har otur kan man drabbas av ett värre sjukdomstillstånd som kan leda till att man dör i blödningschock.
Någon specifik medicin mot sjukdomen finns inte. Istället behandlar man de symptom som patienten uppvisar.
Bästa sättet att skydda sig från sjukdomen är att använda myggmedel, myggnät och täckande kläder om man vet att man befinner sig i ett område där det förekommer denguefeber.
Flodblindhet/Onchocerciasis
Sjukdomen förekommer i tropiska Afrika, Mellanamerika samt norra Sydamerika. Sjukdomen är förmodligen den otrevligaste på den här listan och smittas via en rundmask som har människan som reservoar. Smittan sprids till människor via knott som för med sig masklarver i bettet.
När maskarna växt till sig ger de upphov till knutor under skinnet stora som en spelkula. De värsta symptomen orsakas dock i maskens larvstadie. I larvstadiet ger masken ofta upphov till eksem och kan göra huden lättsprickande. Larverna kan även nå ögonen där de kan orsaka stora skador, vilket är orsaken till att sjukdomen kallas ”flodblindhet”.
Något vaccin mot sjukdomen finns inte. Den bästa förebyggande åtgärden är därför att man skyddar sig mot insektsbett genom att bära täckande kläder när man vistas i ett område där Flodblindhet förekommer.
Malaria
Malaria är en av de absolut farligaste infektionssjukdomarna. Sjukdomen finns i de tropiska och subtropiska delarna av världen, framför allt i Afrika. Sjukdomen smittas via myggor som bär på det encelliga urdjuret protozo. Vanliga symptom på malaria är feber, frossa, ont i kroppen, svettningar och huvudvärk.
Den som reser till ett malariaområde kan minska risken för myggbett genom att ha täckande klädsel dagtid och myggnät nattetid, samt använda myggstift. Om man befinner sig i ett riskområde bör man även ta läkemedel i förebyggande syfte.
Bra att tänka på:
Var noga med att du har en försäkring på din resa som omfattar sjukdom och olycksfall. Ett sjukhusbesök utomlands kan nämligen kosta en hel del. Du som har hemförsäkring har ofta denna typ av skydd i upp till 45 dagars resa. Saknar du hemförsäkring, eller reser längre än så, kan du köpa en separat reseförsäkring från oss.
Källor: Folkhälsomyndigheten och 1177 Vårdguiden
Kanske vill du också läsa:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka