Turistdiarré och Bali Belly - Vad är det och hur undviker man det?
Bali Belly
Bali belly, även känt som turistdiarré, är ett vanligt obehag som många resenärer upplever när de besöker Bali och andra destinationer i Indonesien. Denna åkomma karakteriseras vanligtvis av symtom som diarré, magkramper, illamående och ibland feber. Den orsakas ofta av att äta kontaminerad mat eller dricka förorenat vatten, vilket leder till en infektion i mag-tarmkanalen. Även om Bali belly ofta är mild och självläkande, är det viktigt att försöka dricka vatten och söka medicinsk hjälp om symtomen är allvarliga eller långvariga.
Turistmage i Thailand
I Thailand är turistdiarré relativt vanligt förekommande bland svenskar vilket dels beror på det tropiska klimatet och att det är ett så pass populärt resmål. Thailand är ett av de länder där flest svenska resenärer drabbas av turistmage, vilket betyder att man bör vara extra uppmärksam på hur man undviker att drabbas. Tänk även på att lägga till en reseförsäkring som täcker dig om du blir magsjuk under resan då sjukvården i Thailand kan bli kostsam. Läs mer på Landsguiden för Thailand >
Hur kan man förebygga turistmage?
Lägg fokus på att undvika turistmage istället för att förebygga. Beroende på vilket land du besöker så finns det olika sätt som smittan sprider sig på. Det vanligaste är via mat och dryck men tänk även på att skydda dig på följande sätt:
- Tvätta händerna ofta, speciellt efter toalettbesök och vid matlagning.
- Bär med dig handsprit och använd regelbundet.
- Undvik bufféer där maten stått framme en längre tid. Var extra försiktig om varm mat blivit kall eller kall mat blivit varm.
- Undvik isbitar och vatten från kranen.
- Undvik glass om den är tillverkad lokalt.
- Undvik mat tillverkade med råvaror som ej blivit ordentligt tillagade, t.ex. råa ägg och färska grönsaker.
- Bakterier samlas på föremål som används av flera olika personer, t.ex. sedlar, mynt, fjärrkontroller på hotellet, osv.
- Undvik att peta dig i ögon, mun och mungipor.
Hur länge varar turistmage och vilken behandling finns?
Sjukdomstillståndet pågår vanligtvis i sig i tre till fyra dagar. Under dessa dagar kan du lida av diarré, magont, illamående, feber och kräkningar. Vanligtvis går besvären över av sig själv men var uppmärksam på om din eller någon närståendes hälsotillstånd försämras.
Det kan vara bra att fylla på med extra mycket vatten och eventuellt vätskeersättning då turistdiarré kan leda till en ökad vätskebrist.
Hur kan man lindra symptomen?
Besvären kan vara mycket obehagliga men kan lindras något genom följande:
- Att dricka mycket vätska, särskilt oral vätskeersättning, för att undvika uttorkning.
- Äta lätt, magvänlig kost som ris, bananer och rostat bröd.
- Undvik stark kryddad och fet mat tills du mår bättre.
- Överväg mediciner mot diarré och kramp, men endast som en temporär lösning.
Våra medicinska experter säger följande: Om man insjuknar i magsjuka bör man först och främst vara noggrann med att få i sig mycket vätska för att undvika vätskebrist. Vätskeersättning är att rekommendera för att återställa viktiga salter i kroppen som gått förlorade i och med diarrén. Vuxna och barn över 12 år kan ta receptfria läkemedel som exempelvis Imodium eller Dimor för att minska diarrén. Väldigt söta drycker bör undvikas eftersom det kan förvärra diarrén, på samma sätt måste man vara väldigt noggrann med doseringen om man bestämmer sig för att blanda egen vätskeersättning till barn under 12 år då slarv med doseringen kan leda till för hög salthalt. Om man har svåra magsmärtor, hög feber, blodiga diarréer eller kräks väldigt mycket bör man alltid söka vård inom ett dygn. Ta del av fler tips från vår medicinska specialist som berättar mer om hur du undviker magsjuka på semestern>
Kan man vaccinera sig mot turistmage?
Det finns inget specifikt vaccin för turistmage, men vaccinationer som Dukoral kan hjälpa till att skydda mot vissa typer av bakteriella diarréer. Dukoral är ofta efterfrågat och kan vara en del av din resemedicin. Dukoral kan skydda mot turistdiarré, men ger inte ett 100-procentigt skydd, utan snarare ett skydd på 20-40 procent enligt Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare och ordförande för Svensk förening för resemedicin (Källa: SVT). Kom ihåg att alltid konsultera en läkare eller resemedicinsk expert innan du reser för personlig rådgivning och eventuella vaccinationer.
Är turistdiarré smittsamt?
Turistmage kan vara smittsamt. Det sprids ofta via förorenad mat eller vatten, men även från person till person. God hygien är viktig för att förhindra spridning.
Kanske vill du också läsa:
- Kulturella skillnader mellan Thailand och Sverige
- Svenskar riskerar att smittas av resistenta tarmbakterier på Thailandsresan
- Dykinstruktörerna delar med sig av sina bästa dyktips i Thailand
- Att bo och arbeta i Thailand – så funkar det
- Vinterkräksjukan är här - så räddar du resan
- Tropiska sjukdomar
- Resa till Bali - 12 bra saker att veta innan du besöker Bali
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka