Vår stora guide för äventyrsresan

För vissa är en semester ingen semester utan en äventyrlig händelse. Att känna adrenalinet pumpa, få röra på kroppen, eller helt enkelt bara få ta del av naturupplevelser på resmålet – anledningarna kan vara många. Det går både att göra aktiviteten till själva syftet med resan, eller att planera in det under sin semester som endagsaktivitet. Men vad ska man egentligen tänka på? Nedan hittar du generella tips för vad du bör tänka på inför, under och efter en äventyrsresa. Du kan även läsa om äventyrsresenären Patrik Enlund bäst tips på aktiviteter under en äventyrsresa!

Planering och säkerhet inför äventyrsresan

Att ge sig ut på en äventyrsresa är en dröm för många – från att bestiga berg och dyka i exotiska vatten till att utforska regnskogar och öknar. Men en lyckad resa börjar med noggrann planering. Här hittar du tips på vad du bör tänka på inför, under och efter en äventyrsresa, med extra fokus på säkerhet. Kom även ihåg att alltid välja en reseförsäkring som omfattar de aktiviteter du planerar att utföra!

Förberedelser inför äventyrsresan

Utrustning, kläder och fysik

Oavsett om det handlar om vandring, klättring eller vattensporter är rätt utrustning avgörande för både din säkerhet och komfort. Läs på om det krävs några speciella kläder, skor eller annan utrustning för din planerade aktivitet. Var även noga med att förbereda dig fysiskt och mentalt inför det äventyr du står inför. Det kan vara extra viktigt, till exempel vid bergsbestigning, långa vandringar eller djupa dyk. När du har utrustningen på plats är det viktigt att kontrollera kvaliteten på utrustningen och att den uppfyller lokala säkerhetsstandarder som gäller på destinationen för din äventyrsresa.

Reseförsäkring som omfattar äventyrsaktiviteter

Vanliga reseförsäkringar omfattar inte alltid riskfyllda aktiviteter som dykning, skidåkning eller forsränning. Se till att din försäkring är anpassad för de specifika aktiviteter du planerar. Europeiska ERV erbjuder tillägg som omfattar äventyrssporter och andra riskfyllda aktiviteter. Läs mer om vår Extremsportförsäkring. 

Hälsokontroll och vaccinationer

Besök en läkare för en hälsokontroll innan resan, särskilt om du ska vistas på hög höjd eller i avlägsna områden. Kontrollera vilka vaccinationer som rekommenderas för destinationen och ta med ett komplett reseapotek.

Läs på om destinationen

Undersök väderförhållanden, terräng och eventuella säkerhetsrisker i området. Förstå de lokala reglerna för äventyrsaktiviteter och anlita erfarna guider som känner till området. Få mer information om din destination via Landsguiden

Säkerhet under äventyrsresan

Säkerhet först

  • Följ regler och rekommendationer: Guider och instruktörer ger instruktioner av en anledning – följ dem noggrant.
  • Använd rätt skyddsutrustning: Hjälmar, selar och flytvästar kan rädda liv. Kontrollera att utrustningen är i gott skick innan du börjar.

Håll kontakt

Berätta för någon om dina planer innan du ger dig ut, särskilt om du reser till avlägsna platser. Ta med en satellittelefon eller en personlig nödsändare om du ska till områden utan mobiltäckning.

Anpassa dig efter naturens villkor

Vädret kan snabbt förändras i vissa områden. Avbryt om det blir osäkert. Lyssna på lokala varningar och undvik risker.

Efter äventyrsresan

Hälsokontroll efter resan

Om du har varit med om en olycka eller känner av nya hälsobesvär, sök vård direkt. I vissa fall, som vid höghöjdsklättring, kan symtom uppstå först långt senare. 

Reflektera över din nya erfarenhet

Skriv ner vad som gick bra och vad som kunde förbättras. Det hjälper dig att planera ännu bättre nästa gång. För dig som reser ofta eller under längre perioder kan en dagbok vara en god idé för att skriva ned tankar, känslor och påminnelser inför kommande äventyr. 

Några generella säkerhetstips inför äventyrsresan:

  • Lär dig grundläggande första hjälpen: Det kan vara avgörande om något går fel i avlägsna områden. 
  • Åk aldrig ensam: Det kan vara lockande att ta sig an äventyr på egen hand, men har du begränsat med erfarenhet är det bäst att resa med en vän eller i grupp. 
  • Packa smart: Packa smart och lätt i en ryggsäck/väska som är anpassad för utomhusaktiviteter. Ta med vattentäta påsar för att hålla extrakläder torra. Använd solskydd även om du reser till en destination med mindre solchanser, särskilt om du kommer vistas utomhus under längre stunder. Fyll på med energirikt snacks och vatten och ha dem lättillgängliga i väskan. Läs vår guide om att packa en ryggsäck smart.
  • Håll dig inom dina gränser: Överskatta inte din fysiska förmåga eller erfarenhet. 

Fallskärmshoppning

Tips och inspiration från äventyraren Patrik

Det finns spännande upplevelser att ta del av på alla nivåer. Att bestämma sig för vad man ska göra, eller hitta den ultimata platsen i världen att utföra det på, är kanske inte alltid helt självklart. Därför frågade vi heltidsresenären Patrik Enlund vilka aktiviteter han kan rekommendera, och vad man bör tänka på inför sin äventyrsresa. Men också vad det är som gör dessa aktiviteter så härliga eller läskiga, samt vilka platser som lämpar sig bra för den som söker efter spänning på semestern.

Här följer inspiration och tips för äventyrsresor från Patrik:

Forsränning – en adrenalinfylld aktivitet

Alla gånger jag har forspaddlat så har jag skrattat så att jag kiknat. Adrenalinkicken och energin som forspaddling ger vet inga gränser. Det bästa med forsränning är att alla kan göra det. Du behöver inte vara stark, uthållig eller ha tränat massor innan, det är bara att hoppa upp i gummibåten och göra vad guiden säger åt dig.

Jag har forspaddlat i kanjoner på Nya Zeeland, på vilda floder i Nepal och i Bergslagen i Sverige. Men det är omöjligt för mig att säga vilken plats som jag tycker är bäst eller vackrast. Alla har sin charm på sitt sätt. Nya Zeeland och Nepal har givetvis vildare forsar, men det är inte det som avgör allt.

Forspaddling är ett vilt och galet äventyr men relativt sett en säker aktivitet. Du utrustas med flytväst, hjälm och våtdräkt och får alltid en grundlig säkerhetsgenomgång innan. Möjligheten till forsränning finns dessutom på de flesta ställen i världen.

Skydiving/Fallskärmshoppning – det häftigaste du någonsin kan uppleva

När jag kastar mig ut ur flygplanet på 4 000 meters höjd får jag rysningar längs hela ryggraden och armhåret står upp. Samtidigt når glädjenivåerna den absoluta toppen och mer. Det finns ingen häftigare känsla, det här är det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Jag tog nyligen fallskärmscertifikat för att kunna hoppa på egen hand. Det vanligaste är annars att göra ett så kallat tandemhopp, där du sitter fast i en instruktör.

Jag rekommenderar både tandem och att ta ditt certifikat. Jag tog mitt certifikat i Sverige men har också gjort ett tandemhopp i Wanaka i Nya Zeeland. Det går att hoppa fallskärm på många vackra platser runt om i världen. Nya Zeeland och Dubai är två platser som synts väldigt mycket i sociala medier med sina extremt vackra vyer. Men att hoppa fallskärm i Sverige, i min hemmaklubb Nyköping, ska inte underskattas. Under fritt fall ser jag hela det vackra sörmländska landskapet och skärgårdens kobbar och skär ute i Östersjön.

Många säger att de inte vill hoppa fallskärm för att de är höjdrädda. Då kan jag tala om för dig att jag är ganska höjdrädd. Jag tycker det är lite läskigt att stå på ett hustak eller på en fem meter hög stege när mammas hus ska målas. Jag kan ju se marken, jag ser hur högt det är. Från flygplanet finns ingen referens, hjärnan uppfattar inte att det är högt. Många höjdrädda har sagt samma sak: Att rädslan inte kommer för att en referenspunkt till marken saknas. Och vet du vad det farligaste med att hoppa fallskärm är? Bilresan ut till flygfältet.

Läs även om den fartfyllda sporten paragliding.

Dykning - som meditation för kropp och själ

Det enda jag hör är min egen andning och framför mig ser jag ett korallrev fullt av liv med ett gytter i regnbågens alla färger. Orangea koraller, lila undervattenssvampar, grönröda papegojfiskar, svartgula ängelfiskar och gröna muränor. När jag dyker är det som meditation, jag fokuserar på min egen andning och att vara helt lugn och avslappnad.

Har du inte dykcertifikat är det hög tid att skaffa det nu. Jorden består till 70 procent av vatten, det måste du såklart utforska. Nästan vart du än reser i världen finns det dykcenter med möjlighet att få se något vackert. Dykning passar alla åldrar och är väldigt inkluderande, du behöver inte vara den mest vältränade för att kunna dyka, det handlar mestadels om att flyta runt under vattnet och ha det gött. Häromdagen var jag på en båt full med personer som sitter i rullstol – alla var där för att dyka.

Har du redan dykcertifikat vill jag starkt rekommendera att åka till Indonesien. Där finns världens absolut bästa dykning utan någon som helst konkurrens. Det är den plats på jorden med störts biologisk mångfald under ytan. Dykningen runt Bali är fantastisk men även Gili-öarna, Nusa Lembongan och Nusa Penida är fantastiskt. För den mer erfarne rekommenderar jag att ta sig österut i Indonesien. Ju längre du åker, desto bättre blir dykningen.

För bästa möjliga säkerhet under dykningen kommer här några tips:

  • Se till att alltid dubbelkolla din utrustning inför
  • Dyk inom gränserna för ditt certifikat
  • Prata med olika dykcenter och dyk med det som känns mest seriöst

Tips för dig som ska dyka i Thailand >

Bergsbestigning – belöningen på toppen är värd all trötthet

Jag kommer aldrig glömma när vi kom upp över kammen på Afrikas högsta berg Kilimanjaro. Vi hade vandrat från baslägret sedan midnatt och klockan närmade sig sex på morgonen. Jag stod där och blickade ut över den afrikanska slätten och när solens första strålar bröt horisonten brast jag ut i signatursången från Lejonkungen. Jag var tröttare än någonsin men också gladare än någonsin. Jag kan inte nog rekommendera att bestiga ett berg för att se soluppgången.

Att bestiga berg är en seg utmaning, men belöningen från toppen är värd all trötthet och smärta. Att gå upp till toppen på många berg är inte särskilt svårt, rent tekniskt. Både Kilimanjaro och Sveriges högsta berg Kebnekaise är i princip två långa uppförsbackar. Du behöver ingen speciell utrustning, inga rep eller selar eller något sådant. Du behöver bara fortsätta knata uppför, uppför och uppför. Detta gäller för många berg i världen. Jag har också bestigit Norges högsta berg Galdhöpiggen och Sydostasiens högsta topp Kinabalu. Samma sak där, två långa uppförsbackar. Så, tekniskt sett, inte svårt. Men det kan likväl vara jobbigt ändå.

För att bestiga berg behöver du en bra grundkondition och oftast varma kläder. Men det absolut viktigaste är ett par bekväma vandringskängor som ger support till dina fotleder. Se också till att du har gått in skorna ordentligt innan vandringen. Använd de gärna flera gånger ett par månader innan du ska bestiga berget. Sedan är det också viktigt att vara väl förberedd med vatten och energipåfyllning både före och under vandringen. Ha alltid med dig ett första hjälpen-kit om olyckan skulle vara framme.

En vandring jag starkt rekommenderar är den till Everest Base Camp i Himalaya i Nepal, inte heller här behöver du göra något mer än att sätta den ena foten framför den andra för att komma dit. Du omges av några av världens högsta toppar och det är ett äventyr jag sent ska glömma.

Inspireras av äventyraren Anneli Pompe och hennes bestigning av Mount Everest >

_

Med rätt förberedelser och försiktighetsåtgärder kan du njuta av ditt äventyr utan att ta onödiga risker. Och glöm inte – en bra reseförsäkring är lika viktig som din utrustning!

Här kan du läsa mer om val av försäkring till äventyrsresan.



Läs även:

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
  • Afghanistan
  • Albanien
  • Algeriet
  • Amerikanska Jungfruöarna
  • Amerikanska Samoa
  • Andorra
  • Angola
  • Anguilla
  • Antarktis
  • Antigua och Barbuda
  • Argentina
  • Armenien
  • Aruba
  • Australien
  • Azerbajdzjan
  • Bahamas
  • Bahrain
  • Bangladesh
  • Barbados
  • Belarus
  • Belgien
  • Belize
  • Benin
  • Bermuda
  • Bhutan
  • Bolivia
  • Bonaire
  • Bosnien-Hercegovina
  • Botswana
  • Bouvetön
  • Brasilien
  • Brittiska Jungfruöarna
  • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
  • Brunei
  • Bulgarien
  • Burkina Faso
  • Burma (Myanmar)
  • Burundi
  • Caymanöarna
  • Centralafrikanska republiken
  • Chile
  • Colombia
  • Cooköarna
  • Costa Rica
  • Curaçao
  • Cypern
  • Danmark
  • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
  • Djibouti
  • Dominica
  • Dominikanska Republiken
  • Ecuador
  • Egypten
  • Ekvatorialguinea
  • El Salvador
  • Elfenbenskusten
  • Eritrea
  • Estland
  • Etiopien
  • Falklandsöarna
  • Fiji
  • Filippinerna
  • Finland
  • Frankrike
  • Franska Guyana
  • Franska Polynesien
  • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
  • Färöarna
  • Förenade Arabemiraten
  • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
  • Gabon
  • Gambia
  • Georgien
  • Ghana
  • Gibraltar
  • Grekland
  • Grenada
  • Grönland
  • Guadeloupe
  • Guam
  • Guatemala
  • Guinea
  • Guinea-Bissau
  • Guyana
  • Haiti
  • Heardön och McDonaldöarna
  • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
  • Honduras
  • Hongkong
  • Indien
  • Indonesien
  • Irak
  • Iran
  • Irland
  • Island
  • Israel
  • Italien
  • Jamaica
  • Japan
  • Jordanien
  • Julön
  • Kambodja
  • Kamerun
  • Kanada
  • Kap Verde
  • Kazakstan
  • Kenya
  • Kina
  • Kirgizistan
  • Kiribati
  • Kokosöarna
  • Komorerna
  • Kosovo
  • Kroatien
  • Kuba
  • Kuwait
  • Laos
  • Lesotho
  • Lettland
  • Libanon
  • Liberia
  • Libyen
  • Lichtenstein
  • Litauen
  • Luxemburg
  • Macao
  • Madagaskar
  • Malawi
  • Malaysia
  • Maldiverna
  • Mali
  • Malta
  • Marocko
  • Marshallöarna
  • Martinique
  • Mauretanien
  • Mauritius
  • Mayotte
  • Mexiko
  • Mikronesiska federationen
  • Moçambique
  • Moldavien
  • Monaco
  • Mongoliet
  • Montenegro
  • Montserrat
  • Namibia
  • Nauru
  • Nederländerna
  • Nepal
  • Nicaragua
  • Niger
  • Nigeria
  • Niue
  • Nordkorea
  • Nordmakedonien
  • Nordmarianerna
  • Norfolkön
  • Norge
  • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
  • Nya Zeeland
  • Oman
  • Pakistan
  • Palau
  • Panama
  • Papua Nya Guinea
  • Paraguay
  • Peru
  • Pitcairn
  • Polen
  • Portugal
  • Puerto Rico
  • Qatar
  • Republiken Kongo
  • Réunion
  • Rumänien
  • Russia (East of Ural)
  • Rwanda
  • Ryssland
  • Saint Barthelemy
  • Salomonöarna
  • Samoa
  • San Marino
  • São Tomé och Príncipe
  • Sate of Palestine
  • Saudiarabien
  • Schweiz
  • Senegal
  • Serbien
  • Seychellerna
  • Sierra Leone
  • Singapore
  • Sint Maarten
  • Slovakien
  • Slovenien
  • Somalia
  • Spanien
  • Sri Lanka
  • St Helena
  • St Kitts och Nevis
  • St Lucia
  • St Pierre och Miquelon
  • St Vincent och Grenadinerna
  • Storbritannien
  • Sudan
  • Surinam
  • Svalbard och Jan Mayen
  • Sverige
  • Swaziland
  • Sydafrika
  • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
  • Sydkorea
  • Sydsudan
  • Syrien
  • Tadzjikistan
  • Taiwan
  • Tanzania
  • Tchad
  • Thailand
  • Tjeckien
  • Togo
  • Tokelauöarna
  • Tonga
  • Trinidad och Tobago
  • Tunisien
  • Turkiet
  • Turkmenistan
  • Turks- och Caicosöarna
  • Tuvalu
  • Tyskland
  • Uganda
  • Ukraina
  • Ungern
  • Uruguay
  • USA
  • Uzbekistan
  • Vanuatu
  • Vatikanen
  • Venezuela
  • Vietnam
  • Västra Sahara
  • Wallis och Futunaöarna
  • Yemen
  • Zambia
  • Zimbabwe
  • Åland Islands
  • Österrike
  • Östtimor
  • Asien
  • Afrika
  • Europa
  • Sydamerika
  • Nordamerika inkl. USA
  • Nordamerika exkl. USA
  • Oceanien
  • England
  • Skottland
  • Wales
Dölj val Dölj
  • {{originalfilename}} x

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar: