Reseförsäkring Albanien
Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.
Fakta om Albanien som resmål:
- Klimat: Klimatet i Albanien är ett typiskt medelhavsklimat vid kusten med varma, torra somrar och milda, regniga vintrar. Inlandsklimatet kan vara mer extremt med kallare vintrar och varmare somrar. Temperaturen varierar mellan 10-30 ºC beroende på säsong och plats.
- Kulturell mångfald: Albaniens rika historia är starkt präglad av dess placering i Europa. I landet finns det gott om historiska sevärdheter att utforska, från forntida ruiner från den grekiska och romerska eran till byggnader med arkitektoniska influenser från det osmanska riket och kommunisttiden.
- Stränder och natur: Albanien är känt för sina kristallklara vatten och vackra stränder längs dess Adriatiska och Joniska kust. Inlandet erbjuder dramatiska bergslandskap, vilket gör Albanien till ett utmärkt resmål för både sol-och badälskare och vandrare.
- Mat och dryck: Albaniens matkultur har formats av dess historiska erövrare och är känd för sin användning av färska ingredienser som olivolja, frukter och grönsaker. Typiska rätter inkluderar byrek (en paj fylld med kött eller grönsaker) och qofte (kryddiga köttbullar). Raki, ett lokalt, destillerat, sprit är populärt att dricka till maten.
- Sevärdheter och evenemang: Utforska städer som Berat och Gjirokastër, som båda finns med på UNESCO:s världsarvslista, för att upptäcka deras unika ottomanska arkitektur. Albanien är även värd för en rad kulturella festivaler som hyllar alltifrån film till traditionell folklore.
Albanska fraser att kunna inför resan:
- Hej: Përshëndetje
- Hejdå: Mirupafshim
- Tack: Faleminderit
- Hur mår du?: Si jeni?
- Ja: Po
- Nej: Jo
- Skål: Gëzuar
Översikt
Huvudstad: Tirana (520 000 invånare)
Befolkning: 2 832 439 (uppskattning 2024)
Religioner: muslimska, romersk-katolska, ortodoxa, andra minoritetsreligioner
Språk: albanska (officiellt), grekiska, andra minoritetsspråk
Tidszon: UTC+1; +1 timme, börjar sista söndagen i mars, slutar sista söndagen i oktober
Körsida: Höger
Telefonnummer: +355
Elkontakt(ar): Typ C och Typ F
Pengar
Den lokala valutan i Albanien är Leke (ALL). Den 10 december 2024 är 100 ALL lika med 1,08 USD. Förutom den lokala valutan kan EUR och USD accepteras för betalning på vissa ställen.
Valutaväxling kan göras på banker, växlingskontor och hotell.
Resenärer bör vara beredda att använda kredit- eller betalkortsbetalningar i stadsområden och kontanter på landsbygden. Större städer och turistattraktioner accepterar kredit/kontanter, butiker utanför dem accepterar endast kontanter i Leks. Kreditkort accepteras endast i exklusiva och/eller turistområden. Uttagsautomater är endast tillgängliga i stads- och/eller turistområden.
Priserna i Tirana är betydligt högre än i andra delar av landet. LEK är svårt att växla till en annan valuta utanför Albanien, så resenärer rekommenderas att växla sina LEK-sedlar innan de lämnar landet.
Det går bra att avrunda notan på restauranger, om inte servicen var enastående, i så fall kommer ett bra tips att uppskattas mycket. Taxichaufförer förväntar sig inget dricks, men om de hjälper till med ditt bagage och ger dig turistinformation så uppskattas ett tips. Att ge dricks till städpersonalen är inte nödvändigt men uppskattat.
Elektricitet
Strömförsörjningen i Albanien är mindre än tillförlitlig. Elektriciteten går på 230V vid 50Hz med pluggtyp(er) C och F. Resenärer till Albanien bör vara förberedda på strömavbrott som börjar i september och varar till mars eller april, dessa kan pågå i upp till tre timmar.
Pass
De flesta resenärer kommer att behöva ett pass för att komma in i Albanien. Passet måste vara giltigt i minst tre månader efter ankomstdatum och ha en tom sida.
Medborgare i länder på västra Balkan kan komma in i Albanien med ett giltigt ID, via ömsesidiga landgränsövergångar.
Medborgare i EU-länder kan resa in i Albanien med ett giltigt ID.
Visum
Visumfritt inträde är tillgängligt för vissa resenärer som kvalificerar sig baserat på nationalitet och resemål. Alla andra resenärer kommer att behöva skaffa visum från närmaste ambassad eller konsulat eller ansöka online (e-visum) före resan.
Kraven på inresevisum varierar beroende på nationalitet, syftet med resan och andra faktorer. Enskilda resenärer ansvarar för att se till att de uppfyller alla visumkrav, vilket bör bekräftas med myndigheterna på sin destination innan resan.
Visumfri resa
Visumfria resor till Albanien : Utländska medborgare från utvalda länder får resa in visumfritt till Albanien i upp till 90 dagar, med pass eller ID beroende på nationalitet.
Fram till den 31 december 2024 kunde medborgare i Saudiarabien, Bahrain, Oman, Qatar och Thailand resa in i Albanien utan visum för en vistelse på 90 dagar.
Visum
Visum "C"-typ : Utländska medborgare som vill resa in i Republiken Albanien för kortare vistelser (0-90 dagar av en 180-dagarsperiod från deras första inresedatum) behöver en Visa C-typ för att tillåtas inresa.
Denna typ av visum utfärdas med en, två eller flera inträden.
Schengenvisum : Utländska medborgare som innehar ett giltigt Schengenvisum kan resa in i Albanien utan visering i 90 dagar.
Medborgare från Saudiarabien, Bahrein, Bahrain, Oman, Qatar och Thailand kan resa in utan visum fram till den 31 december 2024 med ett giltigt pass.
Lokala resor
Översikt
Kollektivtrafiken runt Albanien är billig; men det är också utmanande på grund av dålig väginfrastruktur och opålitliga tidtabeller. Vägförhållandena är dåliga till bra i större delen av landet, med särskild försiktighet rekommenderas vid resor i norr, där dåligt väder kan göra vägarna svåra att använda. Delade minibussar och taxibilar är att föredra att resa till bussar eller tåg. Resor är i allmänhet säkra, även om småbrott som ficktjuvar kan förekomma. Resenärer bör vara försiktiga i områden nära gränsen mellan Albanien och Kosovo och hålla sig till slitna vägar eftersom outröjda minfält finns kvar från tidigare konflikter.
Resesäkerhet
Flygresor
Albanien har två internationella flygplatser; Mother Teresa International Airport (TIA/LATI) i Tirana, ofta kallad Rinas International Airport , och Kukës internationella flygplats Zayed (KFZ/LAKU) i Kukës . En tredje internationell flygplats och underhållsanläggning är under uppbyggnad i Vlorë County sedan 2021.
Mother Teresa International Airport är den främsta ingången för utländska medborgare och huvudnavet för Albaniens nationella flygbolag, Air Albania. Det ligger cirka 30 km (18,6 miles) från stadens centrum och trafikeras av många europeiska transportörer. Flygplatsen har bra säkerhetsrutiner på plats både vid omkretsen och i terminalbyggnaden. Inga allvarliga säkerhetsintrång har skett de senaste åren. Det finns ett antal transportalternativ för att nå centrala Tirana . En expressbuss går varje timme utanför ankomsthallen till centrum och slutar vid Nationalmuseum . Taxibilar stannar utanför terminalbyggnaden och tar cirka 25-30 minuter att nå stadens centrum. Det är normalt att passagerare delar taxi till Tirana för att spara pengar. Om du vill ha taxin för ditt eget bruk, rekommenderas det att säga det i början av resan. Resenärer rekommenderas att endast använda licensierade taxibilar, eftersom taxibilar utan licens kan ta överpris och förare är inte reglerade. Flera biluthyrningsfirmor har skrivbord i ankomsthallen. Deras fordon är nya och välskötta.
Kukës flygplats ligger 3,5 km (2,2 miles) söder om centrala Kukës och betjänar främst lågprisflyg, även om Air Albania också bedriver trafik. Taxi- och minibusstjänster finns tillgängliga.
Luftrum
Flyg går regelbundet till Albanien.
Tills vidare kommer landets luftrum att förbli stängt för alla ryska flygplan, exklusive humanitära flygningar och nödflyg, enligt rekommendationer från Europeiska Unionen (EU) mitt i den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina.
Gränser och ingång
Gränsstängningar: Resor genom den grekisk-albanska gränsen kan påverkas av stängningar med kort varsel. Albanska myndigheter stängde senast ensidigt gränsen den 14 mars 2024.
Vägresor
Trafiken i Albanien rör sig till höger. Vägförhållanden. Väglaget varierar över hela landet. Utländska medborgare rekommenderas att hyra en bil och lokal förare, om möjligt, snarare än att försöka köra ensam. Stora vägar är tillräckliga men sekundära vägar är ofta dåligt underhållna. Landsbygdsvägarna är särskilt dåliga, och vissa vägar är håliga enkelspår. Att resa på natten utanför de största tätorterna är svårt på grund av dåligt väglag och obelysta fordon. På vintern blir bergsvägarna snöiga och isiga och specialutrustning, som vinterdäck, är nödvändig. Efter smältningen av vintersnön kan våren i Albanien leda till vägöversvämningar, särskilt i norr. På sommaren smälter de höga temperaturerna ofta asfalterade vägar. Resenärer rekommenderas att använda ett fyrhjulsdrivet fordon om de reser utanför stadsområden.
Lokala förare kan vara aggressiva och hänsynslösa. Förare bör vara vaksamma för fotgängare som går längs vägkanter, inklusive på större motorvägar. Antalet trafikolyckor och dödsfall är bland de högsta i Europa. Mindre trafiktvister kan snabbt eskalera; undvika att reagera på provocerande beteende från andra förare. Det rekommenderas att stanna kvar i bilen och invänta polishjälp vid en händelse.
Hastighetsgränserna är 40 km/h (25 mph) i tätorter, 80 km/h (49 mph) utanför tätorter, 90 km/h (56 mph) på motorvägar och 110 km/h (68 mph) på motorvägar. Om du åker fast för fortkörning sträcker sig straffen från höga böter till licensförverkande på plats.
Järnvägsresor
Det albanska tågsystemet är rudimentärt och långsamt, även om det är billigt. Det finns inga internationella tågförbindelser till Albanien, och landet har ett mycket litet järnvägsnät.
Från och med april 2022 är den enda trafiken mellan Shkodër och Lac, en del av den ursprungliga Shkodër–Vorë-järnvägen . Byggnadsarbetet för att uppgradera linjen Durrës–Tirana och länka den till Tiranas internationella flygplats startade 2021. I december 2023 valde Albaniens statliga järnvägar (HSH) ett österrikiskt ledd konsortium för att genomföra förstudien för byggandet av en ny linje från Albanien till Kosovanska huvudstad Pristina.
Överlag rekommenderas inte tågresor, eftersom många vagnar är förfallna och småkriminalitet är frekvent.
Kollektivtrafik
Färjor och båtar: Albanien har havsförbindelser med Italien och Grekland, och en inrikesfärjerutt som korsar Komansjön förbinder Koman och Fierze . Albaniens främsta hamnar är Durres , Vlorë , Sarande och Shengjin . Albanska hamnar kan vara kaotiska. Se till att du har allt ditt bagage med dig hela tiden och en destination eller reseplan till hands. Småtjuvar utnyttjar ofta desorienterade resenärer till ficktjuvar eller stjäl väskor. Taxibilar och minibussar väntar på båtar, men de fylls snabbt och avgår, vanligtvis inom 30 minuter efter att ett fartyg anlänt.
Bussar: Albanska bussbolag erbjuder intercity-förbindelser och vissa tjänster inom Tirana . Att resa med buss är billigt; de flesta reser dock bara under dagen och kan vara opålitliga, trånga och obekväma. Småstölder är ett problem, och dåligt underhållna, åldrande fordon kan vara osäkra.
Minibussar: Många albaner som reser både inom och mellan städer använder privata minibussar som kallas "kombis" eller "furgons". Generellt kostar furgoner lite mer och går snabbare. Dessa privata minibussar kör ett oberäkneligt schema utan tydlig tidtabell; de går när de är mätta. Men kombibilar är vanligtvis ett säkert sätt att resa och kan vara ett bra sätt att träffa lokalbefolkningen. Gå inte in i en tom minibuss, eftersom du med största sannolikhet kommer att vänta länge tills fler passagerare kommer. Betala din avgift till föraren; det är inte ovanligt att utländska medborgare blir ombedda att betala ett högre pris än lokalbefolkningen. Under sommaren blir minibussar som reser från Tirana till kustorter extremt trånga, så det rekommenderas att anlända tidigt på morgonen för att säkerställa en plats.
Taxi: Taxi i Albanien är billiga och kan bokas i förväg eller hämtas från gatan. I Tirana och andra större städer är de det bästa sättet att snabbt ta sig runt i staden. Använd alltid gula taxibilar, vanligtvis parkerade i gathörn i specifika områden, eftersom taxibilar utan tillstånd kan överbelasta med avsevärda belopp. Taxichaufförer är angelägna om att få affärer, så de kan erbjuda sina tjänster för längre resor. De flesta taxibilar är mätta och har ett schablonbelopp baserat på avstånd, men priser för intercity-taxiresor kan förhandlas. Resenärer rekommenderas att komma överens om priset med chauffören innan de ger sig av. Taxichaufförer i Tirana kan kanske lite engelska eller ett annat europeiskt språk.
Biluthyrning: Flera internationella biluthyrningsfirmor har kontor i Albanien, och lokala företag är också verksamma. Hyrbilar är i allmänhet nya modeller och är väl underhållna, men fordon från mindre företag kan vara mindre pålitliga. Resenärer rekommenderas att kontrollera med uthyrningsfirman i förväg om de planerar att resa utomlands på grund av restriktioner för gränspassage.
Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.
- {{originalfilename}} x
Närmaste servicekontor
Euro-Center Tjeckien
Kan jag boka försäkring till landet?
Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.