Reseförsäkring Djibouti
Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.
Översikt
Huvudstad: Djibouti (600 000 invånare)
Befolkning: 1 136 455 (uppskattning 2024)
Religioner: Muslimer 94%, kristna 6% (främst utrikes födda)
Språk: franska, arabiska, somaliska, afariska
Tidszon: UTC+3
Körsida: Höger
Telefonnummer: +253
Elkontakt(ar): Typ C och Typ E
Pengar
Den lokala valutan i Djibouti är djiboutianska franc (DJF). Från och med den 7 januari 2025 är 100 DJF lika med 0,56 USD.
Valutaväxling kan göras på banker.
Resenärer bör vara beredda att använda kontanter för att göra betalningar. Ekonomin fungerar i allmänhet på enbart kontantbasis. Kreditkort accepteras endast i exklusiva och/eller turistområden. Uttagsautomater är endast tillgängliga i stads- och/eller turistområden.
Dricks är vanligt i Djibouti, där dricks på restauranger är cirka 10 %.
Elektricitet
Strömförsörjningen i Djibouti är inte tillförlitlig. Elektricitet fungerar på 220V vid 50Hz med pluggtyp(er) C och E. Landet saknar en prisvärd och pålitlig ström, och har låg tillgång till energitjänster.
Pass
De flesta resenärer kommer att behöva ett pass för att komma in i Djibouti. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter ankomstdatum och ha två tomma sidor.
Visum
Ett visum vid ankomst är på plats för utvalda resenärer, men beror ofta på nationalitet, resemål och inresehamn. Alla andra resenärer kommer att behöva skaffa visum från närmaste ambassad eller konsulat eller ansöka online (e-visum) före resan.
Kraven på inresevisum varierar beroende på nationalitet, syftet med resan och andra faktorer. Enskilda resenärer ansvarar för att se till att de uppfyller alla visumkrav, vilket bör bekräftas med myndigheterna på sin destination innan resan.
e-visum
E-visum för enstaka kort inresa : Utländska medborgare som vill resa in i Djibouti på en enkel inresa för kortare vistelser eller för affärer (0-90 dagar) behöver ett e-visum för att tillåtas inresa.
Ansökan om visum för flera inresor är endast tillgängliga diplomatiska och officiella visum, och måste göras på en lokal ambassad/konsulat.
Visum vid ankomst
Visum vid ankomst : Utländska medborgare kan köpa ett turistvisum vid ankomst till flygplatsen med kontant betalning i stället för att ansöka om ett e-visum före ankomst. Visumet är giltigt upp till en månad. Resenärer rekommenderas att kontrollera inresekraven via ambassad eller konsulära tjänster före avresan.
Lokala resor
Översikt
Huvudflygplatsen är Djibouti-Ambouli International Airport (JIB/HDAM) i Djibouti City . Vägförhållandena är dåliga i hela landet. Kollektivtrafiken är fortfarande allvarligt underutvecklad och förekomsten av landminor fortsätter att göra alla resor över land farliga. Addis Abeba-Djibouti järnvägen driver regelbundna tåg mellan Etiopien och Djibouti. Utländska medborgare som överväger att resa till sjöss i Djiboutis kustvatten bör iaktta extrem försiktighet på grund av risken för piratkopiering.
Resesäkerhet
Flygresor
Djiboutis främsta internationella flygplats, Djibouti-Ambouli International Airport (JIB/HDAM) , ligger fem km (tre miles) söder om Djibouti City . Det har flera internationella direktflyg till Kairo , Dubai , Addis Abeba , Istanbul , Doha och Paris . Djibouti-Ambouli International Airport (JIB/HDAM) är huvudnavet för Daallo Airlines, ett somaliskt ägt flygbolag som för närvarande inte får flyga till och från Europeiska unionen (EU) på grund av dess underlåtenhet att följa internationella säkerhetsstandarder . Djiboutis nationella flygbolag, Air Djibouti, flyger mellan Djibouti-Ambouli International Airport (JIB/HDAM) och Somalia och Jemen.
Taxipriserna uppges vara höga, men resenärer rekommenderas att använda taxi i stället för allmänna bussar till och från flygplatsen.
Gränser och ingång
Gränsstängningar: Djiboutis gränser mot Eritrea är stängda.
Vägresor
Trafiken i Djibouti rör sig till höger. Hastighetsgränsen är 80 km/h (50 mph) på motorvägar och 50 km/h (30 mph) i städer. Det är olagligt att köra med en promille över noll. De flesta av vägarna i Djibouti är smala, dåligt underhållna och obelysta, vilket gör resan på natten ytterst farlig. Många vägar är fortfarande obanade, särskilt utanför huvudstaden, vilket gör resor över land farliga. Förekomsten av landminor nära gränsen till Eritrea gör alla resor på landsbygden farliga. Resenärer rekommenderas att undvika att resa inom 10 km (6,2 miles) från Djiboutis gränser till Somalia och Eritrea. Militärpolisvägspärrar förekommer ofta i distrikten Tadjourah och Obock i norr.
Järnvägsresor
Järnvägen Addis Abeba-Djibouti driver regelbundna tåg mellan Addis Abeba, Etiopien och Djibouti City . Tågbiljetter bör bokas i förväg på stationerna.
Kollektivtrafik
Kollektivtrafiken i Djibouti är begränsad. Det bästa alternativet för att resa utanför Djibouti City är att hyra en bil med förare.
Färjor och båtar: Färjor trafikerar från Obock och Tadjourah till Djibouti City . Incidenter med piratkopiering har rapporterats i Röda havet och Adenbukten och besökare uppmanas att vara vaksamma och söka lokala råd. Dessutom är färjorna ofta överfulla och sällan tillförlitliga, och kantrar med viss regelbundenhet.
Bussar: Inom Djibouti City finns ett omfattande system av billiga men trånga bussar och minibussar som trafikerar de viktigaste genomfarterna. Med tanke på busschaufförernas opålitliga och ibland farliga körvanor är det tillrådligt att säkra privat transport inom staden. Resenärer bör vara medvetna om att bussar inte följer fasta tidtabeller.
Taxibilar: Det finns gott om taxi längs stadens huvudgator och nattklubbar. De är av tvivelaktiga säkerhetsstandarder och är jämförelsevis dyra. Mot en extra avgift kan resenärer få en privat taxi istället för en gemensam taxi. Delade taxibilar är den mest använda sorten av transporter inom städer och mellan dem.
Biluthyrning: Det finns några internationella och lokala biluthyrningsföretag tillgängliga i Djibouti City . Ett internationellt körkort rekommenderas för körning. Utländska medborgare rekommenderas att hyra 4WD-fordon med förare för att resa runt i Djibouti. Det är tillrådligt att ta med vatten och bensin för alla expeditioner utanför huvudlederna.
Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.
- {{originalfilename}} x
Närmaste servicekontor
Euro-Center Cape Town
Kan jag boka försäkring till landet?
Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.