Reseförsäkring Finland
Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.
Finland är en republik i norra Europa, med landsgränser mot Norge, Sverige och Ryssland. Landet har även en havsgräns mot Estland. Det har ett rikt kulturliv som gör det till ett välbesökt land. Bland annat är det den moderna designen, modet och arkitekturen man reser hit för att ta del av. År 2020 besökte hela 896 000 utländska turister Finland, vilket gjorde det till det 61:e mest besökta landet i världen.
Fakta om Finland som resmål
Populära städer och regioner
Finland har många spännande destinationer som erbjuder unika upplevelser som du inte vill missa:
- Helsingfors (Helsinki): Huvudstaden är en kuststad med 300 skärgårdsöar, känd för sin modernistiska arkitektur, kultur-och konstscen och många festliga evenemang (t.ex Helsinki Festival och Vappen). I staden finns imponerande byggnader som Helsingfors domkyrka och Tempelplatsens kyrka.
- Åbo (Turku): Åbo är en av de äldsta städerna i Finland med ett rikt kulturarv, känd för Åbo slott och den medeltida Åbo domkyrka. Åbo fungerar också som porten till Finlands vackra skärgård.
- Lappland (Lappi): Finlands nordligaste landskap som även sträcker sig över Sverige, Norge och Ryssland, känd för sina vidsträckta snölandskap, norrsken och kanske allra viktigast som hem till jultomten. Här kan besökare också uppleva slädåkning med renar och vackra ishotell.
- Tammerfors (Tampere): En industrihistorisk stad med många kulturella sevärdheter, inklusive museer som Vapriikki och vackra parker som Pyynikki.
- Kuopio: En charmig stad i det så kallade Finnish Lakeland som är Europas största sjödistrikt. Staden är även känd för Puijotornet som erbjuder panoramautsikt över sjöarna och skogarna.
Klimat och väder
Finland har ett nordiskt klimat som likt Sverige har tydliga årstider. Vintern (november till mars) kan vara lång och kall, särskilt i Lappland, där temperaturen kan sjunka långt under noll grader. Sommaren (juni till augusti) är kort och mild, med temperaturer mellan 15-25 grader och långa, ljusa dagar, särskilt i de norra delarna där man kan uppleva midnattssolen. Hösten och våren är övergångsperioder med varierande väder. Många svenskar besöker Finland under vintern för sina vinteraktiviteter och under sommaren för att njuta av den vackra naturen.
Säkerhet
Finland klassas som ett av världens säkraste länder med mycket låg kriminalitet. Som alltid när man reser till nya platser är det viktigt att hålla koll på sina ägodelar, särskilt i större städer och på turisttäta platser. Trafiken är välorganiserad, och finnarna följer noggrant trafikreglerna. Under vintern är det viktigt att vara medveten om halkrisken på vägar och trottoarer, något som svenskar är väl medvetna om.
Tidsskillnad från Sverige
Finland ligger en timme före Sverige under hela året. Under vintern ligger Finland i tidszonen EET (Eastern European Time) och under sommaren går Finland över till EEST (Eastern European Summer Time). När Sverige har sommartid, är det fortfarande en timmes tidsskillnad mellan de två länderna.
Populär mat och dryck
Den finska matkulturen är enkel och påminner i många fall om den svenska matkulturen som influeras av landets natur och traditioner. Här är några rätter och drycker du bör prova under din vistelse:
- Karelsk pirog: En traditionell pirog fylld med risgrynsgröt och ofta serverad med äggsmör.
- Renskav: En lappländsk specialitet där tunt skivat renkött steks och serveras med potatismos och lingonsylt.
- Lohikeitto: En krämig laxsoppa som är populär över hela landet.
- Karjalanpaisti: En traditionell köttgryta från Karelen som tillagas med olika sorters kött och rotfrukter.
- Salmiakki: Saltlakrits som är en omtyckt godbit i Finland, men som kan vara en utmaning för utländska smaklökar (med undantag för bland andra Sverige).
Vanliga fraser på finska och svenska
Finland har två officiella språk: finska och svenska. Finska är det dominerande språket, men svenska talas också av en betydande minoritet, särskilt längs västkusten och runt de åländska öarna. Här är några vanliga fraser på finska:
- Hej: Hei
- Hejdå: Näkemiin
- Tack: Kiitos
- Hur mår du?: Mitä kuuluu?
- Ja: Kyllä
- Nej: Ei
- Skål: Kippis
Reseförsäkring till Finland
Även om Finland ligger nära Sverige är det viktigt att se över vilket reseskydd du har i form av reseförsäkring. Trots att landet är säkert och har utmärkt sjukvård kan oväntade händelser inträffa, såsom sjukdom, olyckor eller förlorat bagage. Se till att din försäkring täcker sjukvårdskostnader, särskilt om du planerar att delta i vinteraktiviteter som skidåkning eller andra aktiviteter som klassas som extremsporter.
Viktiga resetips
- Kollektivtrafik: Finland har ett effektivt kollektivtrafiksystem, särskilt i Helsingforsregionen där spårvagnar, bussar och tunnelbana är pålitliga och lättillgängliga. I mer avlägsna områden kan det vara bra att hyra bil eller använda fjärrbussar.
- Kulturella seder: Finland har en stark bastukultur, och det är vanligt att besöka bastun regelbundet. Bastun är en viktig del av det finska livet och ses som en plats för avkoppling.
- Valuta och betalningar: Finland använder euro (EUR), och kreditkort accepteras nästan överallt. Det är dock bra att ha kontanter vid mindre köp eller om du besöker landsbygden.
Översikt
Huvudstad: Helsingfors (1,338 miljoner invånare)
Befolkning: 5 545 475 (uppskattning 2024)
Religioner: lutherska, grekisk-ortodoxa, andra, inga
Språk: finska, svenska, ryska
Tidszon: UTC+2; sommartid: +1 timme, börjar sista söndagen i mars, slutar sista söndagen i oktober
Körsida: Höger
Telefonnummer: +358
Elkontakt(ar): Typ C och Typ F
Pengar
Den lokala valutan i Finland är euro (EUR). Den 10 december 2024 är 100 EUR lika med 105,59 USD.
Valutaväxling kan göras på banker och växlingskontor.
Resenärer bör vara beredda att använda antingen kontanter eller kredit- eller betalkort för att göra betalningar. Kreditkort är allmänt accepterade. Uttagsautomater finns på de flesta ställen.
Finland använder inte 1- och 2-centsmynten i euro; i stället avrundas alla summor till närmaste 5 cent. Butiker kan utelämna cent och eurotecknet från priserna med kommatecken som decimalavgränsare. Till exempel skulle "10,-" betyda €10.
Dricks förväntas inte eftersom en serviceavgift alltid ingår på restauranger, men du kan lämna ett litet dricks på 5-10 % för utmärkt service. Dricks på hotell är ganska sällsynt, men några euro för bra service uppskattas. Runda upp för taxibilar.
Elektricitet
Strömförsörjningen i Finland är pålitlig. Elektriciteten går på 230V vid 50Hz med kontakttyp(er) C och F.
Pass
De flesta resenärer behöver ett pass för att komma in i Finland. Passet ska vara giltigt i minst tre månader efter avresedatumet, ha utfärdats inom de senaste tio åren och ha två tomma sidor.
Medborgare i Europeiska unionen (EU) kan komma in i Schengenområdet med ett giltigt ID.
Medborgare i nordiska länder är inte skyldiga att inneha pass för inresa till Färöarna men behöver en fotolegitimation.
Visum
Visumfritt inträde är tillgängligt för vissa resenärer som kvalificerar sig baserat på nationalitet och resemål. Alla andra resenärer kommer att behöva skaffa visum från närmaste ambassad eller konsulat eller ansöka online (e-visum) före resan.
Kraven för inresevisum varierar beroende på nationalitet, syfte med resan och andra faktorer. Enskilda resenärer ansvarar för att se till att de uppfyller alla visumkrav, vilket bör bekräftas med myndigheterna på sin destination innan resan.
Visumfri resa
Visumfria resor inom Schengenområdet : Medborgare i vilket land som helst som ingår i Schengenavtalet kan fritt resa in och vistas i vilket Schengenland som helst utan visum. Vissa utländska medborgare från icke-Schengenländer tillåts också inresa utan visum, inklusive medborgare i Storbritannien (Storbritannien), USA (USA) och Kanada bland andra.
Fram till den 31 december 2024 kommer gränskontroller att fortsätta att gälla vid landgränserna för resor mellan antingen Bulgarien eller Rumänien och angränsande länder i Schengenområdet.
Visum
Schengenvisum för kortare vistelse (typ C) : Utländska medborgare som kommer från utvalda länder behöver ett Schengenvisum för att tillåtas inresa till vilket land som helst i Schengenområdet.
Resenärer får vistas i vilket som helst av länderna i Schengenområdet på ett visum för enkel, dubbel eller flera inresor, i upp till 90 dagar (tre månader) under varje 180-dagarsperiod, oavsett syftet med vistelsen.
Visum utfärdade för Schengenländer gäller för hela Schengenområdet. Med ett Schengenvisum kan en tredjelandsmedborgare resa in i ett Schengenland och sedan resa fritt genom hela Schengenområdet, eftersom gränskontroller av personer som reser över Schengenländernas nationella gränser har tagits bort.
Ansöknings- och handläggningstider kan variera beroende på den enskilda sökanden och ambassaden.
Från och med den 31 mars 2024 kommer Rumänien och Bulgarien att utfärda Schengenvisum för vistelser på medlemsstaternas territorium som inte överstiger 90 dagar under någon period av 180 dagar eller för transit genom internationella transitområden på flygplatser i Schengenmedlemsstaterna.
Lokala resor
Översikt
Att resa i Finland är i allmänhet säkert och effektivt. Det finns ett brett utbud av kollektivtrafik och vägarna är väl underhållna. Vinterkörning kan vara farlig på grund av snö, is och plötsliga väderomslag. Flygresor är säkra och den viktigaste internationella flygplatsen, Helsingfors-Vanda flygplats (HEL/EFHK) , är lättillgänglig med kollektivtrafik eller bil. Att resa i begränsade områden som gränsar till Ryssland kräver ett statligt utfärdat tillstånd.
Resesäkerhet
Flygresor
Alla flygplatser i Finland har ICAO-kompatibla säkerhetsregister i världsklass. Att flyga är ett bekvämt men ibland dyrt sätt att ta sig runt i Finland. Helsingfors-Vanda flygplats (HEL/EFHK) ligger ungefär 19 km (12 miles) norr om Helsingfors och är landets största infartshamn för internationella ankomster och avgångar. Anläggningen är också huvudnavet för Finlands nationella flygbolag, Finnair, som konsekvent har rankats som ett av de säkraste flygbolagen i världen. Inrikesförbindelser betjänas av flygbolag inklusive Finnair, SAS och Blue1.
Ringbanan tåg I och P och buss 600 går regelbundet från Helsingfors till Helsingfors-Vanda flygplats . Dessa tjänster är beroende av en väl underhållen och nyligen uppgraderad bussflotta. Ficktjuvar är relativt ovanligt. Biluthyrningsföretag har kontor på flygplatsen. Taxibilar finns tillgängliga och en resa till Helsingfors centrum tar cirka 30 minuter.
Andra internationella flygplatser, inklusive Åbo (TKU/EFTU) , Tammerfors-Birkkala (TMP/EFTP) och Rovaniemi (RVN/EFRO) , ligger vardera inom 16 km (10 miles) från sina respektive stadsnav. Bussar och taxibilar finns tillgängliga mellan alla flygplatser och närliggande städer, även om transportmöjligheter sent på natten kan vara begränsade. Överväg att boka en taxi i förväg om ditt flyg är planerat att anlända sent på kvällen.
Luftrum
Efter EU-kommissionens tillkännagivande att hela EU:s luftrum kommer att vara stängt för ryskägda, ryskregistrerade och ryskkontrollerade flygplan, inklusive privatplan och för överflygningar, kommer alla Finnairs flygningar till och från Ryssland att förbjudas tills vidare. , i linje med EU:s sanktioner mot Ryssland på grund av dess invasion av Ukraina.
Gränser och ingång
Inreseförbud: Personbilar med ryska registreringsskyltar är förbjudna att köra in i Finland från och med den 16 september 2023.
Restriktioner för ryska medborgare: Från och med den 30 september 2022 tills vidare begränsar Finland ryssar från att resa in i landet för icke-nödvändiga ändamål och för transitändamål till andra Schengenområden.
Gränsstängningar: Alla landgränsövergångar med Ryssland stängs på obestämd tid under ett försök att stoppa ett flöde av asylsökande. Gränsövergången Vaalimaa i Kymmenedalen och Niirala gränsövergång i Norra Karelen öppnades tillfälligt igen den 14-15 december. Från och med den 15 april kommer tills vidare gränsövergångarna till sjöss på öarna Haapasaari och Santio samt hamnen i Nuijamaa att vara stängda för fritidsbåtar.
Vägresor
Trafiken i Finland rör sig till höger. Vägarna är välskötta och trafikreglerna efterlevs strikt. Grus och små asfalterade vägar är vanliga i landet. Att köra bil kan vara farligt under vintermånaderna på grund av ogynnsamma väderförhållanden, vilket tvingar fram en avstängning av vissa vägar. Fordon ska vara utrustade med vinterdäck och nödsatser. En motorvärmare rekommenderas även för övernattning. Halvljus är obligatoriskt hela tiden och böter för fortkörning är stränga. Användning av säkerhetsbälte är obligatoriskt för förare och alla passagerare. Barn under tre år ska säkras med godkänd säkerhetsutrustning anpassad till barnets ålder, storlek och vikt. Var uppmärksam på djur som går på vägar, särskilt på landsbygden. Fordon får under inga omständigheter lämnas obelysta på vägen. Användning av varningsblinkers är endast tillåten i en nödsituation.
Den allmänna hastighetsgränsen är 50 km/h (31 mph) i tätorter, 80 km/h (50 mph) på landsvägar och 100-120 km/h (62-75 mph) på större motorvägar, även om dessa gränser kan sänkas under vintern. Trafikskyltar och markeringar följer internationella standarder och trafikljus installeras vid större korsningar i de flesta städer och tätorter. Ett giltigt utländskt körkort får användas vid besök i Finland, men föraren måste vara minst 18 år. Ett internationellt körtillstånd (IDP) rekommenderas om du inte är EU-medborgare.
Järnvägsresor
Tågen är i allmänhet säkra, rena och bekväma och förbinder alla större städer i Finland. Tåg går från Helsingfors centralstation till Åbo, Björneborg, Tammerfors, Jyväskylä, Rovaniemi, Iisalmi och Joensuu . Nattåg kommer endast att trafikera de mest trafikerade linjerna mellan Helsingfors och Åbo via Uleåborg till Lappland . Eurail- eller Interrail-resekortet kan användas mellan tre och tio dagar på en månad, med priser som varierar proportionellt. Resor kan också betalas individuellt på alla tågstationer.
På grund av extrem kyla kan VR:s nationella järnvägsoperatör genomföra ”Frostsäsongstider” särskilt på linjerna mellan Uleåborg och Karleby , Kolari , Kemijärvi och Iisalmi samt på linjerna Iisalmi-Ylivieska och Pieksämäki-Joensuu . Tåg färdas i lägre hastigheter av säkerhetsskäl under denna tid; ankomsttiderna är 30 till 60 minuter senare än vanligt till Uleåborg och 45 till 90 minuter senare till Kolari , Rovaniemi och Kemijärvi . Resenärer rekommenderas att kontrollera scheman i förväg och planera därefter.
Mer information om biljetter och rutter finns på VR:s nationella järnvägsoperatörs officiella webbplats .
Kollektivtrafik
Kollektivtrafiken är generellt sett effektiv, pålitlig, säker och i tid. Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Sibbo och Kyrkslätt utgör ett integrerat regionalt kollektivtrafikområde där buss, pendeltåg, spårvagn, tunnelbana och färja är tillgängliga med ett enda HRT-resekort ( matkakortti ).
Färjor och båtar: Färjor är ett vanligt transportmedel i och runt Finland. Estland, Sverige och Tyskland har dagliga färjeförbindelser med Helsingfors och Åbo . Flera nöjesfärjeturer kan tas från hamnar runt om i landet. Finland har ett mycket gott sjösäkerhetsresultat och tillämpar stränga kontroller på passagerarfartyg.
Bussar: Bussar erbjuder ett säkert och effektivt sätt att resa mellan städer över hela Finland. Det finns mer än 300 hundra tjänster dagligen från Helsingfors till destinationer över hela landet. I Lappland är bussar den enda tillgängliga kollektivtrafiken eftersom det nationella järnvägsnätet inte sträcker sig längst i norr. De flesta bussar är nya och välskötta. Biljetter kan köpas i förväg eller på resedagen på en busstation.
Tunnelbana: Helsingfors tunnelbanesystem är generellt sett effektivt och säkert. Rapporterade incidenter av brott runt tunnelbanestationer är sällsynta, även om småbrott som ficktjuvar kan förekomma. Resenärer kan använda HRT:s resekort som biljett, som kan betalas antingen per resa eller för en period av två veckor till ett år. Enkelbiljetter kan köpas i biljettautomater på stationerna eller via mobilapp . Det finns inga portar till plattformarna; istället används ett betalningsbevissystem.
Taxi: Taxi kan beställas per telefon eller från taxistationer och har en gul upplyst skylt tydligt märkt "Taksi". Fordonet är ledigt när skylten är tänd, även om taxibilar ofta beger sig till närmaste ställplats för att hämta passagerare. Fordon är i allmänhet bekväma, säkra och moderna, och betalning kan göras med kontanter eller kreditkort.
Spårvagnar: Helsingfors har ett effektivt spårvagnssystem. Spårvagnar är säkrare än bussar, med endast begränsade småstölder vid hektiska tider. En stor del av spårvagnssystemet är isolerat från andra vägar i Helsingfors, vilket minskar risken för olyckor.
Biluthyrning: Det finns ett stort antal biluthyrningsföretag i Finland. Lokala företag är ofta billigare och deras fordon är lika välskötta som internationella företags.
Rörelsekontrollorder
En restriktionszon med en bredd på tre kilometer (1,8 miles) på land och fyra kilometer (2,5 miles) till havs sträcker sig över gränsen mellan Finland och Ryssland . Gränsbevakningen måste ge tillstånd att resa i dessa områden. Besökare som fångas utan tillstånd i det här området kommer sannolikt att gripas.
Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.
- {{originalfilename}} x
Närmaste servicekontor
Euro-Center Tjeckien
Kan jag boka försäkring till landet?
Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.