Reseförsäkring Litauen
Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.
Översikt
Huvudstad: Vilnius (541 000 invånare)
Befolkning: 2 718 352 (uppskattning 2024)
Religioner: romersk-katolska 77,2 %, rysk-ortodoxa 4,1 %, gammaltroende 0,8 %, evangelisk-lutherska 0,6 %, evangeliska reformister 0,2 %
Språk: litauiska, ryska, polska
Tidszon: UTC+2; sommartid: +1 timme, börjar sista söndagen i mars; slutar sista söndagen i oktober
Körsida: Höger
Telefonnummer: +370
Elkontakt(ar): Typ C och Typ F
Pengar
Den lokala valutan i Litauen är Litai (LTL). Den 12 november 2024 är 100 LTL lika med 30,82 USD. Utöver den lokala valutan kan EUR accepteras för betalning på vissa ställen.
Valutaväxling kan göras på banker och växlingskontor.
Resenärer bör vara beredda att använda kredit- eller betalkortsbetalningar i stadsområden och kontanter på landsbygden. Kreditkort accepteras i vissa anläggningar men kontanter är fortfarande den föredragna betalningsmetoden. Kreditkort accepteras endast i exklusiva och/eller turistområden. Uttagsautomater är endast tillgängliga i stads- och/eller turistområden.
Ett dricks på 10 % är lämpligt på restauranger och barer. Taxichaufförer brukar inte få dricks.
Elektricitet
Strömförsörjningen i Litauen är pålitlig. Elektriciteten går på 220V vid 50Hz med kontakttyp(er) C och F.
Pass
De flesta resenärer kommer att behöva ett pass för att komma in i Litauen. Passet ska vara giltigt i minst tre månader efter avresedatumet, ha utfärdats inom de senaste tio åren och ha två tomma sidor.
Medborgare i Europeiska unionen (EU) kan komma in i Schengenområdet med ett giltigt ID.
Visum
Visumfritt inträde är tillgängligt för vissa resenärer som kvalificerar sig baserat på nationalitet och resemål. Alla andra resenärer kommer att behöva skaffa visum från närmaste ambassad eller konsulat eller ansöka online (e-visum) före resan.
Kraven på inresevisum varierar beroende på nationalitet, syftet med resan och andra faktorer. Enskilda resenärer ansvarar för att se till att de uppfyller alla visumkrav, vilket bör bekräftas med myndigheterna på sin destination innan resan.
Visumfri resa
Visumfria resor inom Schengenområdet : Medborgare i vilket land som helst som ingår i Schengenavtalet kan fritt resa in och vistas i vilket Schengenland som helst utan visum. Vissa utländska medborgare från icke-Schengenländer tillåts också inresa utan visum, inklusive medborgare i Storbritannien (Storbritannien), USA (USA) och Kanada bland andra.
Rumäniens och Bulgariens partiella anslutning till Schengen från den 31 mars inkluderar inte avskaffandet av personkontroller vid Republiken Bulgariens och Rumäniens inre landgränser. Tills vidare kommer gränskontroller att fortsätta att gälla vid landgränserna för resor mellan antingen Bulgarien eller Rumänien och angränsande länder i Schengenområdet.
Visum
Schengenvisum för korta vistelser (typ C) : Utländska medborgare som kommer från utvalda länder behöver ett Schengenvisum för att tillåtas inresa till vilket land som helst i Schengenområdet.
Resenärer får vistas i vilket som helst av länderna i Schengenområdet på ett visum för enkel, dubbel eller flera inresor, i upp till 90 dagar (tre månader) under varje 180-dagarsperiod, oavsett syftet med vistelsen.
Visum utfärdade för Schengenländer gäller för hela Schengenområdet. Med ett Schengenvisum kan en tredjelandsmedborgare resa in i ett Schengenland och sedan resa fritt genom hela Schengenområdet, eftersom gränskontroller av personer som reser över Schengenländernas nationella gränser har tagits bort.
Ansöknings- och handläggningstider kan variera beroende på den enskilda sökanden och ambassaden.
Från och med den 31 mars 2024 kommer Rumänien och Bulgarien att utfärda Schengenvisum för vistelser på medlemsstaternas territorium som inte överstiger 90 dagar under någon period av 180 dagar eller för transit genom internationella transitområden på flygplatser i Schengenmedlemsstaterna.
Lokala resor
Översikt
Varierande väglag och dåliga körvanor gör fordonsresor något farligt, men kollektivtrafiken är billig och pålitlig. Färja och flygresor är problemfria.
Resesäkerhet
Flygresor
De flesta internationella flyg till Litauen anländer till Vilnius internationella flygplats , som ligger cirka sex kilometer (3,7 miles) utanför Vilnius . Säkerheten på Vilnius flygplats är god och det har inte skett några större säkerhetsintrång på senare tid. Säkerheten på flygplatsen uppfyller internationella standarder. Internationella passagerarflyg är övervägande tillgängliga på Vilnius flygplats (VNO/EYVI) och trafikerar till och från stora europeiska nav och närliggande baltiska länder. Internationella flygningar går också på ett begränsat antal rutter på flygplatserna i Kaunas (KUN/EYKA) och Palanga (PLQ/EYPA) .
Det finns ett antal alternativ för transport mellan flygplatsen och Vilnius . Buss nummer 2 avgår utanför ankomsthallen och går in till centrala Vilnius , medan buss nummer 1 går till stadens centralstation. Det har förekommit fall av småstölder på dessa tjänster under hektiska tider, så se till att du är uppmärksam på dina väskor och värdesaker. Ett speciellt tåg går från Vilnius järnvägsstation till flygplatsen. Shuttle minibussar finns också tillgängliga från parkeringen nära ankomsthallen. Flygplatsens taxistation ligger framför ankomsthallen. Ett antal biluthyrningsfirmor verkar från Vilnius flygplats, och alla använder nya modeller av fordon som är väl underhållna. Biluthyrningsdiskar finns nära bagageutlämningen. Kolla https://www.vilnius-airport.lt/en/before-the-flight/transport/public-transport för mer information.
Litauens andra flygplats ligger i Kaunas , 90 km (56 miles) nordväst om huvudstaden. Det är den flygplats som används av lågprisflygbolag, främst Ryanair, för flyg till Vilnius. Säkerheten på flygplatsen är god och det har nyligen gjorts investeringar i säkerhetsinfrastruktur på grund av stigande passagerarantal. Transport till Vilnius körs av Aurakoms busslinjer. Fordonen som används för denna rutt är nyare modeller, och det har inte inträffat några allvarliga olyckor med dem. Taxi finns också för denna resa men är mycket dyra. Om du reser till och från flygplatsen till staden Kaunas tar lokala bussar bara några minuter och kostar väldigt lite.
Litauens tredje flygplats är Palanga Airport , som ligger sju kilometer (fyra miles) från staden Palanga . Säkerheten på Palanga flygplats är god och inga allvarliga säkerhetsintrång har skett de senaste åren. Det går en buss varje timme som tar resan till Palanga , och taxibilar är fritt tillgängliga.
Luftrum
Efter EU-kommissionens tillkännagivande att hela EU:s luftrum kommer att stängas för ryskägda, ryskregistrerade och ryskkontrollerade flygplan, inklusive privatplan och för överflygningar, kommer alla flygningar till och från Ryssland att vara förbjudna tills vidare, i linje med EU:s sanktioner mot Ryssland på grund av dess invasion av Ukraina. Tjänstemän kan utföra ytterligare kontroller av dokument och visum för personer som reser genom Litauens territorium från Ryssland och Vitryssland.
Gränser och ingång
Inreseförbud: Från den 18 juli förbjöds passagerarfordon med vitryska registreringsskyltar att komma in i landet genom övergångsställen, som en del av EU:s sanktioner mot Vitryssland. Förbudet kommer inte att gälla fordon avsedda för humanitärt eller diplomatiskt bruk. Personbilar med ryska registreringsskyltar är också förbjudna att köra in i Litauen från och med den 11 mars 2024.
Restriktioner för ryska och vitryska medborgare: Fram till den 2 maj 2025 nekas ryska och vitryska medborgare med Schengenvisum för turism, affärs-, sport- eller kulturändamål inresa. Undantag kommer att göras av humanitära skäl och familjeskäl, lastbilschaufförer och diplomater.
Gränsstängningar: Gränsövergångarna Šumskas och Tverečius mot Vitryssland stängdes den 18 augusti 2023. Gränsövergångarna Lavoriškės och Raigardas stängdes den 1 mars. Trafiken omdirigeras till de återstående öppna kontrollpunkterna i Medininkai¨ och Salcininkai .
Vägresor
Litauen har en hög dödsfrekvens på vägar, främst orsakad av aggressiv körning och dålig vägstandard. Kvaliteten på vägarna varierar stort inom landet, från nya fyrfiliga motorvägar till grusvägar på landsbygden. De säkraste vägarna är de som betecknas med "A" eller "E", eftersom dessa har fått betydande investeringar under de senaste åren. Vinterförhållanden ökar risken för allvarliga olyckor på alla vägar då is, snö och tät dimma påverkar bilkontrollen. Förare bör vara försiktiga, särskilt under vintermånaderna, och föredrar ett pålitligt fordon med en uppdaterad karta eller GPS. Vinterdäck är ett lagkrav mellan 1 november och 1 april.
Förare är lagligt skyldiga att ha sina halvljus på hela tiden under körning. Detta gäller särskilt under vintermånaderna när dagsljuset är mycket korta. Trafiken rör sig på höger sida av vägen. Gränsen för rattfylleri är 0,4 milligram alkohol per milliliter blod. Även om många struntar i denna lag, tillämpar polisen den och de som grips kan få böter eller till och med fängelse. På motorvägar är hastighetsgränsen 130 km/h (80 mph) i torra förhållanden och 110 km/h (68 mph) i våta förhållanden. Gränserna för landsbygdsvägar är 90 km/h (55 mph). Stadsgränserna varierar, men är i allmänhet 50 km/h (31 mph).
Järnvägsresor
Internationella tåg som drivs av det statliga järnvägsbolaget förbinder Vilnius centralstation med Minsk, Vitryssland. Tågresor är långsammare än motsvarande flygresa, men är ofta bekvämare och billigare. Småbrott kan förekomma, särskilt vid natttjänst. Se alltid till att du har värdesaker på din person, helst i ett pengabälte eller i en förseglad ficka.
Den inhemska järnvägstjänsten möjliggör effektiva förbindelser mellan större städer men är opålitlig på lokala linjer. Lokaltrafiken kan vara långsam och använda rullande materiel som ofta är decennier gammal, men det har inte inträffat några allvarliga olyckor de senaste åren. Precis som med internationella tjänster kommer den största risken från småbrott, så förvara alltid värdesaker säkert. Biljetter bör köpas innan ombordstigning.
Kollektivtrafik
Färjor och båtar: Färjor förbinder hamnen i Klaipeda med ett antal europeiska destinationer, inklusive Lubeck, Kiel och Sassnitz i Tyskland, Karlshamn i Sverige och Riga i Lettland. Dessa tjänster är effektiva och pålitliga. Fartygen följer Europeiska unionens (EU) och Litauens säkerhetsföreskrifter, och det har inte inträffat några allvarliga olyckor nyligen med färjor som reser till eller från Litauen. Det finns en risk för småstölder, men incidenter är sällsynta. Om du har en stuga, se alltid till att låsa den när du går och ta med dig alla värdesaker (pass, plånböcker, plånböcker).
Bussar: Internationella bussförbindelser förbinder Litauen med ett antal regionala och europeiska stater. Huvudoperatörerna är Eurolines och Ecolines, som länkar internationellt från Vilnius , Kaunas och Marijampole . De fordon som används är i allmänhet nya modeller och är väl underhållna. Restiden kan dock vara mycket lång och småstölder är vanliga. Resenärer har rapporterat att de blivit rotade eller stulna i sina väskor efter att de somnat. Om du reser med någon av dessa tjänster, förvara alla värdesaker på din person, helst i ett pengabälte eller förseglad ficka, och se till att du alltid har din väska nära dig. Litauiska tjänstemän planerar att minska de internationella förbindelserna med Vitryssland, mitt i spänningarna längs gränsen.
Det finns ett antal inrikesbussar som trafikerar mellan stadskärnor. De är bekväma, effektiva och billiga, men om samma sträcka trafikeras av järnväg är det ofta snabbare att ta tåget. Fordonen som används på dessa rutter är för det mesta nya modeller och säkerheten är god. Trots det kan Litauens vägnät av dålig kvalitet leda till olyckor.
Busstrafiken inom tätorter är generellt sett effektiv men använder gamla fordon som ofta blir överfulla. Långa hastighetsolyckor inträffar periodvis, även om skador är sällsynta. Biljetter kan köpas av föraren eller från kiosker nära hållplatser. Månatliga bussbiljetter finns också tillgängliga.
Taxibilar: Taxibilar i Litauen är billiga och lättillgängliga i stadsområden. Att beställa en taxi per telefon är generellt sett billigare än att beställa en på gatan. Olicensierade taxichaufförer arbetar nära kollektivtrafikknutpunkter och livliga stadsområden. Dessa förare kan överbelasta avsevärt och regleras inte av lokala myndigheter. Acceptera inte en taxiresa om chauffören närmar sig dig. Alla licensierade taxibilar har upplysta "TAXI"-lampor på taket, ett gult rutmönster runt busslinjen och stora dörrklistermärken som proklamerar namnet på deras företag. Se till att mätaren är igång och undvik alltid att förhandla fram ett fast pris för en resa, eftersom detta ofta används för att överdebitera. Alla taxibilar accepterar kontanter och kreditkort. De mest populära lokala leverantörerna är Bolt och E-taxi.
Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.
- {{originalfilename}} x
Närmaste servicekontor
Euro-Center Moscow
Kan jag boka försäkring till landet?
Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.