Fakta om Nya Zeeland som resmål
Nya Zeeland, beläget i sydvästra Stilla havet, består av två huvudöar - Nordön och Sydön - samt ett stort antal mindre öar. Landets isolerade läge bidrar till dess unika flora och fauna, inklusive den ikoniska kiwi-fågeln. Till skillnad från exempelvis Australien finns det få farliga djur på Nya Zeeland, med undantag från några giftiga spindelarter.
Städer och regioner
Nya Zeeland har flera städer och regioner som är värda ett besök:
- Auckland: Landets största stad och ekonomiska centrum, känd för sina hamnar och seglingskultur.
- Wellington: Huvudstaden som är belägen på Nordöns södra spets, känd för sina kaféer, museer och sin rika konstscen.
- Christchurch: Största staden på Sydön, känd för sin engelskinspirerade arkitektur och vackra trädgårdar.
- Queenstown: En hub för extremsporter som erbjuder aktiviteter som skidåkning, bungee jumping och vandring.
- Rotorua: Känd för sina geotermiska aktiviteter och maorikultur.
Klimat och väder
Nya Zeeland har ett tempererat klimat med fyra distinkta årstider, men till skillnad från Sverige är årstiderna omvända. Sommaren (december-februari) är varm med temperaturer mellan 20-30 grader, vilket är den mest populära tiden för turister. Vintern (juni-augusti) är mild i norr men kallare i söder, särskilt i alpområdena på Sydön där snö och skidåkning är populärt under denna tid på året. Våren (september-november) och hösten (mars-maj) är utmärkta årstider att besöka för dem som vill undvika stora turistströmmar men ändå njuta av bra väder.
Språk
Engelska är det officiella språket på Nya Zeeland, men många maorier talar också te reo Māori, som är det andra officiella språket i landet.
Vanliga fraser på maori:
- Hej: Kia ora
- Hejdå: Haere rā
- Tack: Tēnā koe
- Hur mår du?: Kei te pēhea koe?
- Ja: Āe
- Nej: Kāo
- Skål: Kia ora
Säkerhet
Nya Zeeland är ett säkert och välkomnande land, men det är alltid viktigt att vara försiktig, särskilt om du planerar att utforska landets mer avlägsna områden. Se till att du har en detaljerad resplan och att någon vet var du befinner dig om du ska ut på vandringar eller andra äventyrsaktiviteter - och glöm inte att teckna en reseförsäkring som inkluderar extremsport om du planerar att utföra denna typ av aktiviteter.
Reseförsäkring till Nya Zeeland
En reseförsäkring till Nya Zeeland är bra att ha ifall att någon oväntad händelse inträffar såsom sjukdom, olyckor eller förlorat bagage. Sjukvården på Nya Zeeland håller hög standard, men kostnaderna kan bli höga, särskilt om man behöver akutvård eller medicinsk transport. Med en reseförsäkring från Europeiska ERV kan du resa tryggt, med vetskapen att du får ersättning om något skulle hända.
Viktiga restips
- Visum: Svenska medborgare behöver inget visum för turistresor upp till tre månader, men du måste ansöka om ett NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority) innan avresa.
- Betalningsmedel: Kreditkort accepteras för det mesta, men det kan vara bra att ha kontanter för småköp eller i mer avlägsna områden. Nya Zeeland har ett välutvecklat banksystem och uttagsautomater finns ofta tillgängliga.
- Vaccinationer: Kontrollera om du behöver några speciella vaccinationer innan resan, beroende på ditt hälsotillstånd och vilka områden du planerar att besöka.
- Bilkörning: Nya Zeeland har vänstertrafik. Om du planerar att hyra bil, se till att du är bekant med trafikreglerna och har ett körkort som är giltigt i landet.
- Eluttag: Nya Zeeland använder 230/240V med trepoliga uttag. Adapter kan behövas.
Reseförsäkring Nya Zeeland
Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.
Översikt
Huvudstad: Wellington (422 000 invånare)
Befolkning: 5 228 100 (uppskattning 2024)
Andra stadsområden: Auckland (1,673 miljoner invånare)
Religioner: kristna 37,3 %, hinduer 2,7 %, maorier 1,3 %, muslimer 1,3 %, buddhister 1,1 %, annan religion 1,6 %, ingen religion 48,6 %
Språk: engelska, maori, samoanska, nordkinesiska, hindi, franska, yue
Tidszon: UTC+12; sommartid: +1 timme, börjar sista söndagen i september; slutar första söndagen i april; notera: Nya Zeeland har två tidszoner: Nya Zeelands standardtid (UTC+12) och Chatham Islands-tid (45 minuter före Nya Zeelands standardtid; UTC+12:45)
Körsida: Vänster
Telefonnummer: +64
Elkontakt(ar): Typ I
Pengar
Den lokala valutan i Nya Zeeland är nyzeeländska dollar (NZD). Den 10 december 2024 är 100 NZD lika med 58,27 USD.
Valutaväxling kan göras på flygplatser, banker, växlingskontor och hotell.
Resenärer bör vara beredda att använda antingen kontanter eller kredit- eller betalkort för att göra betalningar. Kreditkort är allmänt accepterade. Uttagsautomater är endast tillgängliga i stads- och/eller turistområden.
Varje person som bär mer än NZ$10 000 i kontanter in eller ut ur Nya Zeeland måste fylla i en gränskontantrapport.
Dricks är ovanligt på restauranger om inte servicen var utmärkt. Vissa restauranger tillhandahåller en dricksburk på disken. Dricks är ovanligt i taxibilar, men du kan runda upp priset. Det är inte brukligt att dricka på hotell.
Elektricitet
Strömförsörjningen i Nya Zeeland är pålitlig. Elektriciteten går på 230V vid 50Hz med pluggtyp(er) I.
Pass
De flesta resenärer kommer att behöva ett pass för att komma in i Nya Zeeland. Passet ska vara giltigt i minst tre månader efter avresedatumet.
Visum
Visumfritt inträde är tillgängligt för vissa resenärer som kvalificerar sig baserat på nationalitet och resemål. Resenärer kan kvalificera sig för viseringsundantag, men detta kräver att en säkerhetskontroll eller resetillstånd genomförs före avresan. Alla andra resenärer kommer att behöva skaffa visum från närmaste ambassad eller konsulat eller ansöka online (e-visum) före resan.
Kraven på inresevisum varierar beroende på nationalitet, syftet med resan och andra faktorer. Enskilda resenärer ansvarar för att se till att de uppfyller alla visumkrav, vilket bör bekräftas med myndigheterna på sin destination innan resan.
Visumfri resa
Visumfri inresa för australiensare : Australiska medborgare och deras anhöriga är berättigade till inresa utan visum till Nya Zeeland. Vistelsens längd för australiensare är obestämd.
Visa undantag
Electronic Travel Authority (NZeTA) : Resenärer från länder med viseringsundantag som listas här är berättigade till inresa utan visum för vistelser på upp till tre månader förutsatt att de får tillstånd från New Zealand Electronic Travel Authority (NZeTA) före resan.
NZeTA är tillgängligt för Android- och iOS -enheter.
Electronic Travel Authority (NZeTA) för brittiska medborgare : Medborgare och permanent bosatta i Storbritannien (UK) är berättigade till inresa utan visum för vistelser på upp till sex månader eller 180 dagar i Nya Zeeland, förutsatt att de får tillstånd från New Zealand Zealand Electronic Travel Authority (NZeTA) före resan.
Visum
Besöksvisum för turister : Utländska resenärer, exklusive de från länder med undantag för visering, är berättigade till ett besöksvisum som är giltigt i cirka nio månader (eller cirka 274 dagar).
Lokala resor
Översikt
Vägresor i Nya Zeeland är säkra eftersom körstandarden och vägförhållandena är av hög kvalitet. Inom tätorter är taxi-, buss- och tunnelbanetjänster säkra och livskraftiga transportformer, även om opportunistiska tjuvar kommer att dra fördel av bristfälliga resenärer på bussar och spårvagnar. Tåg är tillgängliga för inrikesresor, även om de ibland plågas av långa förseningar, liksom ett antal inrikesflyg.
Resesäkerhet
Flygresor
De flesta resenärer anländer till Nya Zeeland via Auckland International Airport (AKL/NZAA) , som ligger i Mangere . Säkerheten på flygplatsen är av hög standard. Säkerheten är mycket bra: flygplatsen använder moderna flygledningssystem och har inte upplevt några allvarliga olyckor de senaste åren. Airbus Express-bussar avgår från flygplatsen var tionde minut under dagen, var 20:e minut på kvällen och med en halvtimmes mellanrum efter kl. 19.00 lokal tid. Resan tar cirka en timme att nå City Ferry Terminal .
Vissa flygplatser i landet, nämligen Christchurch Airport (CHC/NZCH) och Queenstown Airport (ZQN/NZQN) , fungerar inte 24 timmar om dygnet.
Internationella flyg anländer också till flygplatserna Wellington (WLG/NZWN) , Christchurch (CHC/NZCH) och Queenstown (ZQN/NZQN). Alla tre flygplatserna trafikeras av specialbussar som åker in i centrum av de ovan nämnda städerna. Det finns också flera pendel- och taxioperatörer på varje flygplats. Taxibilar bör hämtas från anvisade uppställningsplatser för att minska risken för överdebitering.
Wellingtons flygplatsbussar avgår från ett ställ till höger om utgången från avgångsområdet varje timme från 06:20-20:20 lokal tid dagligen och tar 15-20 minuter att ta sig till centrum innan de reser uppför Hutt Valley .
Tre allmänna bussar trafikerar rutter mellan Christchurch Airport och stadens centrum. Buss nummer 10 går från Harewood till Cashmere . Buss nummer 3 går från flygplatsen till Sumner via Avonhead . Buss nummer 29 går från flygplatsen till centrum via Fendalton . Ett snabbare alternativ är Airport Flyer, som tar 30 minuter att nå stadens centrum och fungerar mellan 06:30 och 01:00 (en gång i timmen på natten). Alla bussar anländer och avgår från det regionala transportnavet i norra änden av den internationella ankomsthallen.
Det nationella flaggbolaget Air New Zealand flyger till många internationella destinationer, inklusive London, Los Angeles, Singapore, Sydney och Bangkok. Air New Zealand har ett mycket bra säkerhetsresultat.
Nödvändiga dokument
Resor (PLF): Myndigheterna ersatte det pappersbaserade Passenger Arrival Card med onlineportalen för Nya Zeelands resandedeklaration för inkommande resenärer på alla internationella flygplatser i hela landet, inklusive Auckland Airport (AKL/NZAA) i Auckland-regionen och Wellington Airport (WLG/NZWN) ) i Wellington.
Resenärer kan lämna in NZTD inom 24 timmar efter avresa till landet; pappersformuläret är fortfarande tillgängligt för dem som inte kan skicka in NZTD. Resenärer tillfrågas om hälsoriskbedömningar, biosäkerhet, tull och immigration.
Internationella ankomster måste fylla i passagerarankomstkort vid land- och havshamnar. Resenärer tillfrågas om hälsoriskbedömningar, biosäkerhet, tull och immigration. Dokumentlänk: https://app.travellerdeclaration.govt.nz/#/
Vägresor
Trafiken i Nya Zeeland rör sig till vänster. Nya Zeelands vägar är i allmänhet i gott skick. Vägarna är enkelfiliga åt vars håll på de flesta ställen, med körbanor med dubbla och flera filer som leder till Wellington , Auckland och Christchurch .
Väderförhållandena kan vara farliga, ofta inklusive kraftiga vindar och ösregn. Ytöversvämningar och lerskred är vanliga efter kraftiga skyfall både i städer och på landsbygden, så var försiktig med gångtunneler i städerna och dopp i vägen på landsbygden, som kanske inte är markerade. På vintern stängs vägar i centrum av North Island och i många områden i söder regelbundet av snö och svart is (vilket är mycket svårt att se). För långa resor bort från städer, ta med en telefon, extra vatten och kläder och se till att ditt fordon är utrustat med ett grundläggande nödpaket. Lyssna på radiostationer för potentiella vägavstängningar och kör med extrem försiktighet. Vägar som bör undvikas av oerfarna förare i dåligt väder inkluderar: Parapara-vägen från Wanganui till Raetihi ; Rimutaka Hill mellan Hutt Valley och Masterton ; Nelson till Blenheim och Nelson till Takaka vägar ; Lewis Pass ( Murchison till Christchurch ) och Haast Pass ( Haast till Queenstown-området ). Det går inte att passera en extremt farlig del av State Highway 1 mellan Paekakariki och Pukerua Bay norr om Wellington .
Besökare kan lagligt köra i Nya Zeeland i upp till 12 månader med ett aktuellt körkort från ett främmande land, tillsammans med en engelsk översättning, eller ett internationellt körtillstånd (IDP). Hastighetsgränserna är i allmänhet 100 km/h (62 mph) på landsvägar och 50 km/h (31 mph) i städer. Den lagliga alkoholgränsen vid körning är 0,3 milligram alkohol per milliliter blod (0,3 mg/1 ml) för personer under 20 år och 0,8 milligram alkohol per milliliter blod (0,8 mg/1 ml) för personer över 20 år. kameror är vanliga, så kör försiktigt, särskilt vid in- och utfart från landsbygdsstäder där hastighetszonerna varierar.
Järnvägsresor
Nya Zeelands järnvägsnät för passagerare lider av bristande finansiering, glesa tjänster och betydande förseningar. Ändå kan det vara ett bättre alternativ än bussar på konkurrerande sträckor om komfort är en prioritet. Nationell järnvägsoperatör Kiwi Rail driver tunnelbanetjänster i Auckland och Wellington , som är pålitliga; servicen i Auckland är begränsad, men Wellingtons järnvägsnät är det bästa sättet att ta sig till och från staden.
Kiwi Rail driver också pålitliga men begränsade intercity-tjänster mellan Wellington och Auckland , Hamilton och Auckland , Palmerston North och Wellington, Christchurch och Picton och Christchurch och Greymouth . . Sjudagarskort är tillgängliga men med tanke på de begränsade tjänsterna och regelbundna rabatterna är det ofta billigare att boka i förväg på företagets hemsida.
Tjänsten Wellington-Auckland avgår från Aucklands Britomart Center längst ner på Queen Street och Wellingtons centralstation tre gånger i veckan. Resan är planerad att ta 12 timmar men kan ta upp till 16. Tåg ansluter också Interislander Ferry Terminal i Picton till Christchurch och Christchurch till Greymouth .
Det är inte tillrådligt att resa med tåg under perioder med betydande vulkanisk aktivitet på berget Ruapehus utbrott utgör en risk. Automatiska varningssystem finns på plats, men du bör vara medveten om att linjen kan skäras av och färden störs i framtiden. Liksom på vägar är lerhalk vanligt på banor under kraftiga regn och är också en betydande säkerhetsrisk som kan leda till förseningar.
Kollektivtrafik
Färjor och båtar: Det finns två färjerederier som trafikerar fartyg mellan Wellington och Picton i norra änden av South Island : Bluebridge och Interislander, som är offentligt ägt. Interislander-bokningar kan göras i samband med Intercity-bussbiljetter. Vattenvägen mellan Nord- och Sydöarna är ofta stormig och färjetrafiken ställs ofta in på öppet hav.
Bussar: Tjänster som drivs av Intercity, det nationella bussbolaget, är det mest använda alternativet för kollektivtrafik mellan städer. Företagets bussar är ofta det enda alternativet när man reser till många mindre orter eller städer. Intercitybussar avgår från plattform 9 vid Wellingtons järnvägsstation (används även av den kostnadsfria färjebussen), Auckland Sky Casino och från Ritchies Travel ( 123 Worcester Street , Christchurch ). Intercitys körstandarder tenderar att vara höga och de flesta förare är erfarna i alla väg- och väderförhållanden. Väskorna är stuvade i lastrummet så se till att ha värdefulla föremål på din person som handbagage. Intercitys priser kan vara ganska höga med lokala mått mätt.
Privata buss- och skyttelföretag som använder en mängd olika fordon, allt från skåpbilar till minibussar till fulla bussar är också tillgängliga. Dessa tjänster avgår inte alltid från buss- och järnvägsstationer, så kolla var du kan hämta dem. Pendlarna kan vara mycket snabbare än Intercity-tjänster och vissa mindre operatörer tillhandahåller dörr-till-dörr-service.
Småstölder förekommer med jämna mellanrum på busslinjer i Nya Zeeland, så det är tillrådligt att avskräcka opportunistiska tjuvar genom att hålla väskor nära och värdesaker i ett pengabälte.
Taxibilar: Taxibilar är allmänt tillgängliga, mätta och eventuella extra avgifter bör vara synliga. Det har förekommit rapporter om förare som överdebiterat besökare genom att ta en längre väg till destinationer. Det är en bra idé att fråga i din hotellreception hur mycket det ska kosta att ta sig till vissa resmål. Bilar tenderar att vara i gott skick, även om körstandarden varierar. Kvinnor som reser själva bör sitta i baksätet eftersom det har förekommit ett antal fall av sexuella trakasserier från förare.
Biluthyrning: Stora internationella företag verkar i Nya Zeeland, i konkurrens med små lokala operatörer. Fordonsstandarden är bra. Se till att ange automatisk eller manuell växellåda eftersom nyzeeländare tenderar att föredra det senare.
Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.
- {{originalfilename}} x
Närmaste servicekontor
Euro-Center Sydney
Kan jag boka försäkring till landet?
Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.