Så undviker du att bli utsatt för kortbedrägeri under semestern - intervju med Nina Vincent på EnterCard
Hur går det oftast till när man blir utsatt för kortbedrägeri/skimming?
Magnetremsan kopieras vid köp/uttag, oftast på obemannad bensinstation eller bankomat. En avancerad attrapp fästs över original-terminalen som kopierar alla kort som dras i utsatt terminal. En liten kamera filmar ofta pin-koden. Det kan även hända att någon försöker kika över din axel för att komma åt pin-koden.
Är det enbart magnetremsan som kan kopieras eller finns det risker även när man betalar via sitt chip?
Chipet kan inte kopieras, ingen risk för detta. Däremot kan magnetremsan fortfarande bli kopierad vid chip-köp där man matar in hela kortet. Eftersom det just är magnetremsan som är kortens akilleshäl så ser eventuella tjuvar till att göra de olagliga uttagen i länder där det räcker med magnetspårsinformation som USA och Asien.
Finns det länder där risken för kortbedrägeri/skimming är större och i så fall vilka?
Nej, ingen signifikant högre risk, men oavsett om man tar ut pengar i Sverige eller utomlands så skadar det inte att vara försiktig. Det kan till exempel handla om att man döljer inmatningen av sin personliga kod genom att hålla handen tätt över tangentbordet och att aldrig slänga ett uttagskvitto eller kontoutdrag i papperskorgen utan att först ha rivit det i riktigt små bitar.
Vad är dina bästa tips för att undvika att utsättas för kortbedrägeri/skimming?
Hittar du ett kort som saknar magnetremsa och endast har chip, använd det. Undvik obemannade terminaler. Man kan ibland känna efter lite på betalterminalen om något sitter löst (om ja, handla inte här). Lämna inte ifrån dig kortet vid betalning.
Vad bör man göra om man misstänker att ens kort blivit skimmat?
Ring genast och spärra ditt kort! Tjänsten för att spärra sitt kort är öppen dygnet runt. Om du blivit utsatt för skimming bör du kontakta din bank för att lösa eventuella praktiska problem och givetvis bör du även polisanmäla skimingen.
- {{originalfilename}} x
Tänker du "det händer aldrig mig"?
Vilket många dessvärre får erfara så är det omöjligt att veta när något kommer inträffa. Att tänka "det händer aldrig mig" är dessvärre inte till mycket hjälp när olyckan väl är framme.
Vi rekommenderar därför alltid att man ser över sitt försäkringsskydd innan man reser utomlands.
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka