Vad händer med vädret i världen? Om naturkatastrofer, klimatförändringar och global uppvärmning
Intervju med Gustav Strandberg
Vad menas med klimatförändringar och vad innebär uttrycket klimathotet?
- Klimatförändringar kan förstås vara alla sorters förändringar i klimatet, också sådana som inträffade för tusentals år sedan, men att vi pratar om klimatförändringar idag beror på den globala uppvärmningen som till störst del är orsakad av mänsklig aktivitet. Klimathotet är de förväntat negativa effekterna av det förändrade klimatet för samhället.
Vad är global uppvärmning och vad får det för konsekvenser för vädret i världen?
- Global uppvärmning kallas den ökning i global medeltemperatur som observerats de senaste 150 åren. Global uppvärmning och klimatförändring används ofta synonymt, men klimatförändring är förstås mer än bara temperaturförändring, berättar Gustav Strandberg.
Enligt WWF får kan den globala uppvärmningen få katastrofala konsekvenser på klimatet runt om i världen. Extremtemperaturer uppnås allt oftare, vilket gör att glaciärerna smälter, havsnivåerna stiger, översvämningarna ökar och stormar och skogsbränder intensifieras. Oftast är det de allra fattigaste och mest sårbara människorna på vår planet som drabbas hårdast.
Är klimatförändringarna enbart ett resultat av människans utsläpp och livsstil, eller finns det andra orsaker?
- Klimatet förändras också av naturliga orsaker, men den uppvärmning vi sett de senaste 150 åren beror till störst del på människan, säger Strandberg.
Enligt WWF är det främst på grund av att vi människor bränner mycket fossil kol, olja och gas som klimatförändringarna skyndas på. Detta påskyndar jordens naturliga växthuseffekt, vilket gör att medeltemperaturen på jorden ökar snabbare än normalt.
Beror det extrema vädret som vi upplever allt oftare runt om i världen på den globala uppvärmningen?
- Det beror på. Enskilda väderhändelser är alltid just väderhändelser, det vill säga sådant som händer naturligt och som är en del av klimatets naturliga variationer. Därför kan vi inte säga att en händelse är orsakad just av klimatförändringen. Däremot kan vi säga att sannolikheten för extrema händelser förändras med ett förändrat klimat.
Var är det störst risk att råka ut för orkaner och andra stormar? Varför?
- Orkaner bildas i de flesta fall i banden 10-30°S och 10-30°N (i dessa områden inkluderas bland annat norra och södra delen av Afrika, mellanöstern, södra Asien; Thailand, Kambodja, Vietnam, Indonesien, norra Australien, södra Sydamerika, Karibien, södra Nordamerika och så klart stora delar av Stilla Havet, reds. anm.)
- En viktig orsak till att många orkaner uppstår här är för att det krävs tillräckligt varmt havsvatten, fortsätter Strandberg. Andra stormar är vanligast mellan 30-60° eftersom de flesta lågtryck passerar där.
Hur påverkas vädret och klimatet i Sverige och norden av klimatförändringarna?
- Det blir varmare, framför allt på vintern då temperaturökningen beräknas vara störst. Det innebär kortare snösäsong, men också fler varma dagar på sommaren - vilket i sin tur kan leda till torrare mark på grund av ökad avdunstning. Samtidigt beräknas den extrema nederbörden öka till följd av temperaturökningen, säger Strandberg.
Att det blir lite blötare och varmare kanske inte låter så farligt, men ser man till hela samhället så kan konsekvenserna bli allvarliga. Sverige och Norden kan få allt större problem med översvämningar, värmeböljor, skadeinsekter och skogsbränder – vilket kan bli både farligt och kostsamt, berättar Gustav Strandberg i ett reportage med WWF.
SMHI konstaterar i samma reportage att om dagens utsläppstrend skulle fortsätta, riskerar vi att den globala temperaturökningen passerar två grader runt år 2040, vilket innebär att de effekter vi sett hittills kommer bli ännu mer extrema.
Om en naturkatastrof inträffar på din resa
Det kan kännas tryggt att ha en reseförsäkring innan du reser till områden som ligger i riskzonen för att drabbas av en naturkatastrof. På Europeiska ERV är en naturkatastrof en katastrofsituation som inte framkallats av människor som utlöser naturkrafter, inkluderande orkan / tyfon / cyklon, storm, tornado, översvämning, jordbävning, vulkanutbrott, tidvattensvåg och tsunami. Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om hur din försäkring gäller vid naturkatastrof, extremväder och terrordåd.
Hur ser ditt reseskydd ut?
Nödvändig ersättning för kostnader för att ta sig i säkerhet vid en eventuell naturkatastrof ingår i grundskyddet i alla ERV:s försäkringar för resor >
Läs mer om vad som gäller vid naturkatastrof och evakuering här >
Källor:
- SMHI
- Röda Korset
- WMO
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka