Resa jorden runt

Det är många som drömmer om att resa jorden runt innan de hoppar på högre studier eller ger sig in i arbetslivet på allvar. Andra ser det som ett perfekt sett att göra ett avbrott mitt i arbetslivet eller passar på under pensionen. Oavsett om din jorden runt resa är en s.k. studentresa eller ett projekt du tänkt ge dig på senare i livet så finns det mycket man måste tänka på innan man ger sig av. I det här inlägget har vi samlat en rad matnyttiga tips såväl som försäkringsinformation för dig som ska ge dig ut på ditt livs äventyr.

Reseförsäkringar för jorden runt resor

De flesta svenskar har ett reseskydd i sin hemförsäkring som gäller 45 dagar. Om man ska vara borta längre än så, vilket ofta är fallet när det kommer till en konventionell jorden runt resa, så är det ytterst viktigt att se till att man även har försäkring under den resterande tiden man ska vara borta. Vårdkostnader och eventuell hemtransport till Sverige kan uppgå till hundratusentals kronor om man har otur och då är det inte roligt att behöva stå för notan själv. Nedan kan du se vilka av våra reseförsäkringar vi rekommenderar för jorden runt resor:

Försäkringar för dig som är upp till och med 35 år:

Om försäkringarna:

  • Kan tecknas för resor på upp till 365 dagar.
  • Våra billigaste försäkringar för längre resor.
  • Täcker för sjukvårdskostnader och hemtransport m.m.
  • Ger dig dygnet-runt-tillgång till vår larmcentral Europeiska ERV alarm och våra servicekontor.
  • Reseförsäkring Ung kan utökas med tillval, bl.a. omfattande skydd för de ägodelar du har med på resan.

 

Du kan även lägga till vårt avbeställningsskyddFörsäkrar belopp på upp till 200 000 SEK >

Försäkringar utan åldersbegränsning:

Om försäkringarna:

  • Kan tecknas för resor på upp till 365 dagar.
  • Försäkringarna har ingen övre åldersgräns.
  • Täcker för sjukvårdskostnader och hemtransport m.m.
  • Mer omfattande försäkringsskydd än Ung och Backpacker.
  • Ger dig dygnet-runt-tillgång till vår larmcentral Europeiska ERV alarm och våra servicekontor.
  • Försäkringarna kan utökas med tillval, bl.a. ett omfattande skydd för de ägodelar du har med på resan.

 

Du kan även lägga till vårt avbeställningsskyddFörsäkrar belopp på upp till 200 000 SEK >

Tips till dig som ska resa jorden runt:

Boka din resa så tidigt som möjligt

Boka din resa tidigt! Rekommenderat brukar vara så tidigt som tio månader innan tänkt avresa och som absolut senast fyra månader innan. Orsaken till att det är bra att boka så tidigt som möjligt är att biljetterna helt enkelt kommer bli billigare, det ger även utrymme för mer flexibla biljetter än om du är ute i sista minuten.

Ta reda på så mycket som möjligt om destinationerna du ska besöka

Ta reda på så mycket som möjligt om länderna du ska besöka för att få mesta möjligt av din resa. I vår landsguide hittar du information om pass, visum, vaccinationer samt information om säkerhetsläget för populära resmål som t.ex. AustralienThailand och Fiji samt övriga länder i världen.

Passet – en av dina viktigaste värdehandlingar på din resa

Passet är en av dina absolut viktigaste värdehandlingar på din jorden runt resa, därför finns det en hel del att tänka på när det kommer till just passet.

  • Kontrollera passets giltighetstid: Det finns länder som ställer krav på att passet ska vara giltigt minst sex månader framåt (räknat från den dag då du anländer). Det är därför viktigt att få passet förnyat om det är på väg att gå ut. Tänk på att det kan ta sin tid att få ett nytt pass. Det tar bl.a. minst fem arbetsdagar innan passet är klart att hämtas ut och därtill får man räkna med att det kan ta tid innan man får ansöka om passet.
  • Ta kopior av ditt pass: Att ta kopior av dina personuppgifter i ditt pass kan vara bra av flera skäl. Om du t.ex. skulle bli av med passet slipper du en hel del krångel eftersom du då kan visa upp din kopia på svenska ambassaden i landet du befinner dig. Glöm inte att även ta kopior av eventuella visum och inresestämplar om du har möjlighet.
Pengar och bankomatkort

Förvara pengar och bankomatkort säkert: Ett bra tips är att använda ett s.k. penningbälte som du förvarar under kläderna. I plånboken bör du inte ha mer pengar än du behöver använda under dagen med tanke på konsekvenserna om du skulle förlora alla dina pengar p.g.a. ficktjuvar eller rån.

Ta reda på vad din bank har för utgifter vid uttag av pengar i utlandet: Många svenska banker tar ut en avgift på ca 35-40 kronor varje gång du tar ut pengar på en bankomat utomlands. På vissa banker är uttag i utlandet dock helt avgiftsfritt. Om du vill hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt bör du därför välja en bank där uttag i utlandet är gratis

Checklista för dig som planerar en jorden runt-resa
  • Budget: Gör en realistisk budget genom att räkna ut dina totala resekostnader, inklusive flyg, boende, mat, aktiviteter. Ta höjd för oförutsedda utgifter som kan uppstå.

  • Planera rutt: Planera din resrutt i förväg genom att tänka igenom vilka kontinenter och länder du vill besöka, och bygg en flexibel rutt med rimliga tidsramar. Undvik att överplanera genom att lämna utrymme för spontana stopp och längre vistelser på platser där du trivs.

  • Visum: Kontrollera visumkrav för alla länder du ska besöka. Sök information i god tid via ambassader eller officiella myndigheter.

  • Vaccination: Ta reda på vilka vaccinationer som krävs. Kontakta en vaccinationsmottagning i god tid före avresa då vissa vaccinationer sker i flera omgångar.

  • Hälsorisker: Läs på om hälsorisker i olika regioner med hjälp av ERVs Landsguide för respektive destination. Ta reda på information om lokala sjukdomar, matvanor och klimatförhållanden.

  • Säkerhetsrekommendationer: Följ aktuella säkerhetsrekommendationer för respektive destination, och håll dig uppdaterad regelbundet på eventuella förändringar. Du håller dig uppdaterad via UD:s reserekommendationer där du även kan läsa om vilka riskområden som bör undvikas.

  • Skydda dina värdesaker: Ficktjuvar är skickliga och är vanligt i turisttäta områden. Lär dig hur du skyddar dina värdesaker genom att exempelvis använda säkerhetsficka/magväska, håll extra koll i folkmassor och undvik att skylta med värdefulla saker.

  • Lokala kulturer och normer: Visa respekt för lokala kulturer och normer! Ta reda på vad som är socialt accepterat i de länder du besöker. Håll även koll på lagar och regler för att undvika böter eller fängelse.

  • Packning: Packa smart och lätt! Anpassa din packning efter klimat, kulturer och aktiviteter. Välj mångfunktionella plagg och ta inte med dig sådant som du billigt och enkelt kan köpa på plats.

  • Medicin: Är du i behov av medicin är det viktigt att ta med medicin för hela vistelsen (om det inte går att köpa lokalt) samt ta med dokumentation från din läkare på vilka mediciner du bär med dig. Läs mer om vad du bör tänka på om du reser med medicin.

  • Säker kommunikation: Förbered lösningar för hur du bäst kan kommunicera med familj och vänner genom att skaffa internationellt SIM-kort eller kontantkort, ladda ner offline-appar och använd säkra Wi-Fi-nätverk.

  • Reseförsäkring: Teckna en anpassad reseförsäkring efter dina specifika behov. Välj en försäkring som täcker hela reslängden och alla dina planerade aktiviteter och destinationer.

  • Värdehandlingar: Spara försäkringsuppgifter digitalt och fysiskt och ha dem lättillgängliga vid behov, både i mobilen och på papper. Ta fysiska kopior på pass, visum och resehandlingar.