Resa med barn

Bara för att du fått barn betyder inte det att du och familjen är dömda att stanna hemma på semestern. Det finns massor med smidiga sätt att resa med barn, både stora och små! Däremot kan det krävas mer planering än vad du är van vid. I den här sektionen ger vi på Europeiska ERV dig våra bästa tips och råd kring att resa med barn, så att resan blir så smidig, enkel och rolig som möjligt - oavsett om du ska resa inom Sverige eller ut i världen med flyg, buss, bil eller tåg.

Resa med spädbarn

Har du ett spädbarn under tre månader är det lite annorlunda att resa. Kom ihåg att det är du som känner barnet och dess begränsningar bäst och det är bara du som förälder som kan avgöra hur tidigt efter födseln som ni är redo att resa. Många bebisar gillar att åka bil och somnar lätt på tåg och bussar, vilket kanske är färdmedel att föredra de första månaderna. Börja med kortare intervaller för att sedan prova längre sträckor för att testa barnets gränser.

Många tåg- och bussbolag erbjuder mycket förmånliga biljettpriser för barn. Det går ofta bra att ta med dig barnvagnen ombord, placera den i bagageutrymmet. Glöm inte skötväskan, våtservetter, en extra handduk eller filt och extra ombyte till bebisen, och var beredd på att det kanske inte alltid finns skötbord att tillgå på toaletterna på bussen eller tåget.

Här kan du läsa våra tips för tågluff med barn >

Resa med barn som är under två år

Vanligtvis behöver du inte boka en separat sittplats på flyg, buss eller tåg för barn under två år, utan barnet kan sitta eller ligga i ditt knä under hela resan. Se till att göra det så säkert och bekvämt som möjligt för er båda! På flygplan finns särskilda säkerhetsbälten för små barn som sitter i förälderns knä.

Ett tips är att klä er i tunna material och enligt metoden lager-på-lager, eftersom att ni båda med stor sannolikhet kommer att bli varma av att sitta nära varandra.

Den största utmaningen med att resa med små barn är att de inte kan kommunicera sina behov särskilt väl, utan istället reagerar med att bli ledsna eller arga (och låta mycket och högt). Våra bästa tips inför din resa med barn inom åldersgruppen ett till två år är kanske främst riktat till dig som förälder:

  • Ladda inför resan med mycket tålamod och försök att inte bli uppstressad om barnet skriker eller gråter.
  • Se till att barnet är lagom varmt eller kallt och ha med ett extra ombyte och en tröja eller filt.
  • Ta med snacks/mellanmål som till exempel en ”klämmis”, frukt, russin eller smörgåsrån.
  • Glöm inte en eller två extra nappar ifall att du tappar bort en av dem.

Läs vår checklista inför din resa med barn >

Var förberedd på sjukdom! Under sina första fyra levnadsår kan barn ha upp till femton infektioner per år, då immunförsvaret ”tränar” på att så småningom kunna stå emot de vanligaste bakterierna som man utsätts för i princip varje dag. Det handlar ofta om vanliga förkylningar, maginfektioner eller öroninflammationer som går över av sig självt. Källa: 1177.se

Du kan inte skydda dina små barn från att bli smittade, men du kan skaffa en reseförsäkring som ersätter era kostnader om ni tvingas söka sjukvård utomlands. Läs mer om våra försäkringar för utlandsresor.

Resa med barn som är över två år

När barnet blir två år måste du vanligtvis boka en biljett med eget säte. Läs mer om att flyga med barn >

Resa med äldre barn och tonåringar

Att få med sig barnen på semester när de kommer upp lite i åldrarna är inte alltid lika lätt. Många gånger lockar det mer att hänga med kompisarna eller spendera loven med hobbyer. Men när man väl kommer iväg skapar det ofta glada minnen och bidrar till ökad sammanhållning inom familjen.

För att göra äldre barn mer intresserade av att resa med dig som förälder, och även få en upplevelse de uppskattar, kan det vara bra att boka in aktiviteter som ditt barn tycker är roligt. När ni väl kommit fram till en eller flera aktiviteter som passar kan ni ofta boka dessa redan innan resan. På så vis finns det både något specifikt att längta till, samtidigt som man många gånger sparar pengar och slipper risken för att det är fullbokat när man kommer fram.

Rekommenderade försäkringar för dig som reser med barn:

Vill du ha tips på resmål? Det och mycket mer hittar du bland våra tips för familjeresor >



Om du har möjlighet – försök hitta ett flyg som är ”barnvänligt”

Vad som definieras som ett ”barnvänligt flyg” kan skifta beroende på vem det är du pratar med. Det viktiga är dock att flygbolaget kan tillgodose dina behov som förälder. Du kan till exempel ta reda på om flyget erbjuder familjer med små barn förtur vid bordning, om de erbjuder barnmat och blöjor, om det finns en barnmeny etc. Det kan göra det betydligt smidigare att flyga med barn.

Ansök om pass i god tid

Tekniskt sett behövs inget pass så länge man reser till ett Schengenland, men eftersom passet oftast är det enda sättet för barnet att legitimera sig så behövs det ändå i praktiken. Giltigheten på barnpass är kortare än på pass för vuxna, så det gäller att vara uppmärksam på om ditt barns pass verkligen är giltigt. Dessutom kräver vissa resmål att passet är giltigt upp till ett halvår efter det att ni anlänt till destinationen.

Kontrollera vilka regler ditt flygbolag har för packning och handbagage

De allra flesta är medvetna om att flygbolagen nu mer är väldigt nitiska när det kommer till att kontrollera vikten på bagaget. Desto färre – speciellt nyblivna föräldrar – har troligen koll på att många flygbolag har speciella regler när det kommer till bagage för barn som är yngre än två år. Barn under två år får till exempel ofta inte ha med sig eget handbagage. Se därför alltid till att ta reda på vilka regler som gäller innan du packar.

Packa inte alla dina barns kläder i samma väska

När du ska flyga med barn är det bra att dela upp kläderna i olika väskor. Att packa alla dina barns kläder i samma väska kan bli besvärligt om väskan kommer bort på flygplatsen eller blir försenad. Försök istället blanda upp familjens kläder på flera väskor (och även handbagage), på så sätt behöver ingen stå med rumpan bar om oturen skulle vara framme.

Försök se till att ditt barn inte sover innan flygresan

Ja egentligen är det här tipset faktiskt mest till för din skull. När man väl sätter sig på planet kan det vara riktigt skönt att få varva ner och slippa underhålla ett piggt barn, eller trösta ett ledset.

Se till att barnen besöker toaletten innan ni stiger ombord på planet

Det är inte helt ovanligt att toaletterna på flygplan snabbt får långa köer och barn gillar oftast inte att vänta i köer, speciellt inte om de behöver gå på toaletten. Så gör det enda kloka, ta med ditt barn på toaletten innan ni går på planet. Detta gäller självklart inte om ditt barn bär blöja.

Flyga med barn

Att flyga med barn kan vara en riktig utmaning, särskilt för de som aldrig gjort det tidigare. Självklart är det mer omständigt att flyga tillsammans med barn än att flyga själv - och det kräver en hel del förberedelser – men möjligheten att resa och se världen behöver inte begränsas av dina små! Vi har samlat ihop våra bästa tips och råd till dig som ska flyga med barn, så att du kan vara så väl förberedd som möjligt inför resan.

Flyga med spädbarn

Hos de flesta flygbolag räknas barn som är över sju dagar men under två år som spädbarn. Då behöver barnet ingen egen sittplats utan kan sitta i ditt knä eller i bärsele/bärsjal. Glöm dock inte att du måste checka in din bebis, även om hen inte har en egen sittplats! Ibland måste detta göras i förväg, innan du kommer till flygplatsen. Kontakta ditt flygbolag i god tid innan avresa för att kontrollera vad som gäller.

Det finns ibland möjlighet att i förhand boka en så kallad basinette eller baby crib, en resevagga som fästs vid din sittplats. Var ute i god tid då dessa platser är begränsade och ofta bokas upp tidigt. OBS! Om du flyger med ett barn som fyller två år innan tiden för hemresan behöver du boka en barnbiljett till barnet.

Sittplatser

Ett hett tips är att vara ute i god tid och försöka boka sittplatser antingen långt fram, nära toaletterna alternativt vid ett fönster - beroende på vad du föredrar. Platser på raden längst fram har ofta utrymme för en resevagga och extra benutrymme och ligger vanligtvis nära toaletterna. En del som har små barn i knät föredrar att sitta vid ett fönster för att ha möjlighet att luta sig mot flygplansväggen. Glöm inte nackkudden och en extra filt.

Gå ombord först

De flesta flygbolag prioriterar alltid familjer med mindre barn vid ombordstigning (boarding), men om du är osäker kan du alltid be personalen vid gaten att få kliva på först. På det sättet slipper du trånga köer och lång väntan, vilket knappast brukar vara barnens paradgren.

Flygtider

Om du har möjlighet att välja finns det vissa flygavgångar som av förklarliga skäl passar bättre för småbarnsfamiljer. Kvälls- och nattflygningar brukar vara att föredra eftersom att det ger barnen störst förutsättningar att faktiskt sova under resans gång (vilket kanske framför allt är gynnar föräldrarnas bekvämlighet). Flyg som avgår mellan klockan 17-23 är alltså de allra mest barnvänliga, särskilt vid långa flygningar.

Behåll normala sovrutiner

Vid kvälls- och nattflygningar, försök att upprätthålla barnets vanliga sovrutiner. Klä på pyjamas, ge välling om ni brukar göra det och läs en saga eller sjung en godnatt-visa. Om barnet har svårt att varva ner eller om det är stökigt ombord kan det vara en idé att ta med hörselkåpor för att utesluta det värsta oljudet.

Att använda en bärsele eller bärsjal kan vara din räddning under längre flygningar då du vill att barnet ska somna tryggt. Bär den på dig vid ombordstigning så slipper den bidra till onödig tyngd i handbagaget.

I handbagaget

Det är vanligtvis inte tillåtet att ta med ett extra handbagage till barn under 2 år, men att ta med en barnvagn utan extra kostnad går oftast bra. En utmaning när du flyger med barn är att ditt handbagage ofta är begränsat till både vikt och mängden vätska du får ta med. Vanligtvis får ditt handbagage väga max 10 kg och du får inte ta ombord vätska, kräm, gelé (eller liknande) eller behållare innehållande vätska som rymmer mer än 100ml.

Dock är barnmat som till exempel barnmatsburkar, vällingpulver och smoothies /”klämmisar” tillåtet att ta ombord. Packa ner det på en tillgänglig plats i väskan så att du snabbt kan plocka fram och visa personalen vid säkerhetskontrollen. Här är en lista på saker som är tacksamt att ha med i handbagaget när du flyger med barn:

  • Vatten- och/eller nappflaska (helt tom eller med endast vällingpulver i, be om vatten ombord)
  • Snacks, exempelvis majskrokar, riskakor, smoothie eller russin
  • Servetter & våtservetter
  • Ett par extra blöjor
  • Minst två nappar
  • Leksak, pekbok och/eller annan underhållning
  • Ett extra ombyte kläder (tänk lager på lager så att du kan ta av och på beroende på temperaturen i kabinen)
  • Pyjamas

Läs också resa med barn - checklista > 

Barn som får ont i öronen vid flygning

Det är ovanligt att få allvarliga besvär med ont i öronen vid flygning om barnet inte är förkylt eller har öroninflammation vid tiden för avresa. Om du är osäker eller om ditt barn har en tendens att få problem med ont i öronen bör du kontrollera allmäntillståndet med en läkare innan ni reser.

Tips vid start och landning

Det kan vara svårt att få små barn att tryckutjämna själva. Det finns hjälpmedel, till exempel speciella näsballonger, men vanligt nässpray eller näsdroppar kan också fungera. Ett knep är att amma eller ge välling, vatten eller annan dryck i nappflaska vid start och landning för att minska risken för lock i öronen.

Inställning

Till sist, vårt bästa tips är att ha rätt inställning när du ska flyga med barn. Försök hålla dig lugn och ha tålamod med att barnen är uppjagade, oroliga, busiga eller bråkiga. Det är spännande och ibland omtumlande att flyga flygplan för små barn. Se till att förbereda dig ordentligt med både mutor och distraktioner - i form av snacks, leksaker eller underhållning.

Sist men inte minst - våga be om hjälp om du behöver det! Personalen ombord kommer att göra sitt bästa för att underlätta för er dig som flyger med barn, och säkert dina medpassagerare också - om de får förutsättningarna att göra det, vill säga.

Har du rätt reseförsäkring? Här hittar du rätt försäkring för dig och din familj!

Trevlig resa önskar vi på Europeiska ERV!

Barnvänliga resmål

Att välja resmål behöver egentligen inte vara så annorlunda jämfört med om man inte hade haft barn, förutom att det nu finns fler i familjen att ta hänsyn till. Hur små är barnen, hur resvana är de och vad tycker du och din familj om att göra på semestern? Vill ni sola och bada kanske charter med barnpassning är det bästa alternativet, medan ni som hellre vill uppleva äventyr kanske bör ta tåget till fjällen. Prata ihop er i familjen om huruvida bekvämlighet är prioriterat framför specifika resmål, resvägar eller äventyr/upplevelser och bestäm destination utefter det.

Charterresa med barnpassning

Många hotell på populära sol- och badorter erbjuder barnpassning/barnklubb eller andra aktiviteter för barn ett par timmar om dagen. Perfekt för dig som vill hinna njuta av lite egentid vid poolen eller åka iväg på små utflykter utan barnen.

Fjällvändra med barn

Det går utmärkt att fjällvandra med barn (som är tillräckligt små eller tillräckligt stora). Antingen bär du det lilla barnet i en speciell vandringsryggsäck och/eller låter det lite större barnet gå själv. Då gäller det förstås att sänka tempot och ta många pauser. Lek och upptäck naturen längs med vägen och välj enbart säkra vandringsleder.

Aktiviteter för hela familjen

Reser du med äldre barn kan det vara bra att se över vilka resmål som tillhandahåller aktiviteter som passar för hela er familj. Är ni äventyrliga och vill testa t.ex. bungyjump? Lockar safari? Eller är kanske shopping och mat i en större stad det som ni längtar till? Med äldre barn blir dessutom en resa med en kombination av olika aktiviteter oftast enklare att genomföra.


Checklista till dig som ska resa med barn

1. Pass till barn

För att skaffa ett pass till ditt barn måste minst en vårdnadshavare samt barnet i fråga personligen besöka passexpeditionen. Du som vårdnadshavare ska kunna visa upp en giltig ID-handling och måste lämna ett skriftligt medgivande som ska bevittnas av en myndig person. Vanligtvis kan passhandläggaren bevittna namnunderteckningarna på plats. Observera att barnets andra vårdnadshavare inte får bevittna medgivandet.
För att ansöka om ett pass till ditt barn kan du antingen boka en tid på passexpeditionen eller gå dit på utvalda drop-in-tider. Priset för ett svenskt pass är 350 kronor. När passet är klart, vanligtvis efter 5-7 arbetsdagar, levereras det till passexpeditionen.

  • Pass till bebisar och barn under 12 år:För att du ska kunna ansöka om ett pass till din bebis måste barnets för- och efternamn vara godkända av Skatteverket. Pass till bebisar och barn som är under 12 år har av förklarliga skäl en kortare giltighetstid än vanligt; tre år istället för fem.
  • Boka resa till ofött barn: Ute i god tid? Hos de flesta flygbolag går det bra att boka en resa till ett ofött barn. Ange då antingen “Bebis” eller “Infant” istället för förnamn och det tilltänkta efternamnet. När barnet är fött och namnen godkända av skatteverket hör du av dig till flygbolaget för att bekräfta barnets riktiga namn. Läs mer om att flyga med barn >
  • Pass till ungdomar mellan 15-18 år: Vårdnadshavarens medgivande krävs för alla ansökningar om pass till barn under 18 år, oavsett om barnet har ett pass sedan tidigare. Barn som är över 15 år kan själva hämta sitt pass på passexpeditionen när det är klart, men då måste detta anges och antecknas vid ansökningen.

2. Vaccinering

Se till att ditt barn har alla viktiga vaccinationer i god tid innan avresa. Inom Europa krävs vanligtvis inte några kompletterande vaccinationer utöver det allmänna barnvaccinationsprogrammet, men dubbelkolla med din barnavårdscentral eller vaccinationsklinik för säkerhets skull. Kom ihåg att det barnvaccinationsprogrammet påbörjas först vid tre månaders ålder och pågår hela vägen upp i nionde klass. Vissa av ditt barns viktiga vaccinationer kan behöva tidigareläggas, beroende på var och hur ni reser. Utanför Europa kan tilläggsvaccin krävas.

Läs mer om vaccinering vid resa till Thailand >

3. Föräldramedgivande

Om du ska resa ensam med ditt barn utan den andre vårdnadshavaren, reser med ett barn du inte är förälder/vårdnadshavare till eller har ensam vårdnad om ditt barn så behöver du ett så kallat föräldramedgivande. Ett föräldramedgivande är ett intyg på att du har barnets vårdnadshavares eller den andra vårdnadshavarens tillstånd att resa med barnet i fråga.

  • Resa med barn med olika efternamn: Av olika anledningar kanske man inte alltid delar efternamn med sitt barn. I det fallet är det också viktigt att du har med dig ett giltigt föräldramedgivande.
  • Varför krävs ett föräldramedgivande?: Många länder runt om i världen samarbetar för att motverka trafficking och har därför rätt att vid tvivel eller osäkerhet kräva att du visar upp ett föräldramedgivande. Du beställer blanketten för föräldramedgivandet på Utrikeskansliets hemsida. Medgivandet ska signeras av barnets förälder/föräldrar eller vårdnadshavare och bevittnas av två myndiga personer. Bild/bilder och en kopia av föräldrarnas pass eller ID-handling ska bifogas. Efter att du har skickat in blanketten om föräldramedgivande är handläggningstiden ca fyra dagar innan du får tillbaka det via e-post.

4. Reseapotek till barn

Oavsett var du ska resa med ditt/dina barn är det bra att alltid vara förberedd. Se till att ha ett gediget reseapotek utifall olyckan skulle vara framme! Här ger vi dig några tips på det allra viktigaste att packa ner i resväskan:

  • Nagelsax & pincett (Obs! Packa inte ner detta i handbagaget utan checka in det i stora resväskan)
  • Handdesinfektion
  • Ev. allergimedicin
  • Febertermometer
  • Smärtstillande / febernedsättande läkemedel
  • Näsdroppar
  • Vätskeersättning
  • Åksjuketabletter
  • Laxerande medel mot förstoppning
  • Sårtvätt
  • Plåster & skavsårsplåster
  • Solskyddskräm
  • Kylbalsam
  • Myggnät
  • Myggmedel
  • Salva som lindrar vid insektsbett

Reseapotek till de allra minsta:

  • Våtservetter
  • Blöjor
  • Tvättlappar
  • Kräm mot blöjeksem
  • Nappar
  • Nappflaska & vattenflaska
  • Välling, barnmat & snacks
  • Haklapp
  • D-vitamindroppar
  • UV-kläder