Goda råd på resan
Här har vi samlat allt du behöver tänka på innan, under och efter resan
Checklista innan du reser
Det är inte ovanligt att man missar eller glömmer något inför en resa. Och det gäller inte bara när det kommer till själva packningen. Saker som passets giltighet, vaccinationer och viktiga kontaktuppgifter tillhör annat som kan falla i glömska – speciellt om man är lite stressad inför resan. Därför har vi nedan samlat en smidig checklista för dig som ska resa iväg och känner att du vill ha koll.
Ju mer du vet om seder, klimat, religion, politik och brottslighet desto lättare har du att undvika riskabla situationer och klara dig på egen hand. Du får också mer utav din resa. Tänk även på att våra reseförsäkringar inte gäller i länder där UD har en reseavådan.
Mer läsning:
Länder som UD avråder från resa till >
Du hittar reseinformation per land i vår landsguide >
5 oväntade lagar i Thailand som kan ge böter eller fängelse >
Kontakta en vaccinationscentral och ta de vaccinationer som rekommenderas. För att få full effekt måste många vaccinationer tas i god tid innan avresa. Om du lider av någon sjukdom eller regelbundet använder receptbelagd medicin bör du ta med intyg på engelska som visar vilken sjukdom du lider av och vilka mediciner du använder. Intyget kan vara bra att visa upp i tullen och kan dessutom underlätta om du skulle bli sjuk under resan. Checka aldrig in din medicin!
Mer läsning:
Du hittar mer information om vaccinationer per land i vår landsguide >
Kontrollera att ditt pass är giltigt, tänk även på att vissa länder kräver att passet ska vara giltigt ett antal månader efter hemkomst. Ta gärna med en kopia och två extra foton om passet skulle bli stulet. Kontrollera ifall det krävs visum till det land dit du ska åka.
Mer läsning:
Du hittar mer information om pass och visum per land i vår landsguide >
Ta kopia av dina kontokort och notera telefonnummer för att kunna spärra dem vid behov. Skriv upp kontokortsnummer och förvara informationen på annat ställe än i plånboken.
Mer läsning:
Så undviker du att bli utsatt för kortbedrägeri under semestern >
Ha alltid dina resehandlingar lättillgängliga under resan. Använd gärna en säkerhetsficka under kläderna där du förvarar pengar, kreditkort etc. som du inte behöver under resdagen. Packa aldrig pengar eller biljetter i bagaget du checkar in.
Välj om möjligt flygbolag utanför internationella konflikter. Undvik även mellanlandning om det är möjligt, det är säkrare att flyga direkt.
Mer läsning:
Välj ett hotell med god säkerhetsstandard. Se till att bo på ett våningsplan dit brandstegarna når (max våning 6) och undvik även bottenvåning om möjligt eftersom inbrottsrisken är större där. Be gärna om ett rum nära hissen så slipper du gå i långa korridorer.
Mer läsning:
Hyra lägenhet utomlands - 5 risker och hur du undviker dem >
Meddela din resplan till dina anhöriga, till hemmakontoret och din kontaktperson i utlandet, innan avresan. Kom ihåg att meddela eventuella ombokningar.
Lägg alltid medicin som du är beroende av i ditt handbagage. Stöldbegärlig egendom, t ex kamera, dator, viktiga arbetsdokument eller ömtåliga föremål packar du också i ditt handbagage. Det kan även vara bra att ha ett ombyte kläder i handbagaget ifall ditt incheckade bagage kommer på avvägar. Tänk på att det är förbjudet att förvara vassa föremål i handbagaget, t ex fickkniv, sax eller nagelfil.
Tänk även på att mängden vätska du får ha i ditt handbagage är begränsad och att de måste förpackas i återförslutningsbara genomskinliga 1-literspåsar. Varje enskild behållare med vätska får max innehålla 100 ml (1 dl). Varje passagerare får högst ta med sig en 1-litersplastpåse som innehåller behållare med vätskor och påsen måste gå att stänga utan problem.
Mer läsning:
Märkning av bagage
Använd en neutral dubbbelsidig namnlapp så din adress inte är synlig. Märk ditt bagage med adress och telefonnummer till din vistelseort utomlands. Inuti väskan är det bra att ha en tydlig lapp med namn, hemadress och telefonnummer.
Lås till bagage
Se till att köpta ett bra lås till din väska. Om du ska flyga rekommenderar vi ett s.k. TSA-Lås. Med ett TSA-Lås slipper du nämligen råka ut för att säkerhetspersonalen klipper upp ditt lås om de bestämmer sig för att inspektera din väska. Säkerhetspersonalen på i princip alla av världens flygplatser har nämligen tillgång till en speciell säkerhetsnyckel som kan öppna alla godkända TSA-hänglås. TSA-Lås är dessutom de enda typen av lås som är godkända vid resor till och från USA.
Vårt försäkringskort är ett smidigt sätt att visa att du har en försäkring hos oss. På försäkringskortet hittar du även telefonnummer till vår larmcentral och andra viktiga kontaktuppgifter. Du hittar vårt försäkringskort genom att klicka på länken nedan.
- Spara viktiga kontaktuppgifter som du behöver till oss
- Spara telefonnumret till en anhörig som "ICE - in case of emergency" i din mobiltelefon. Då underlättar du för sjukvårdspersonal om de skulle vilja komma i kontakt med anhöriga.
- Alla länder inom EU har larmnumret 112. Om du besöker ett land utanför EU så är det viktigt att du lär dig eller skriver upp det landets larmnummer för snabb åtkomst.
Viktiga kontaktuppgifter till Europeiska ERV
- Larmcentral (Europeiska ERV Alarm): Telefonnummer: +46 770 456 920, E-post: erv-alarm@euro-center.se larmcentralen är öppen året om, dygnet runt
- Skadeanmälan: Telefonnummer: +46 770 456 918 (måndag - fredag 08.30-16.00), skadeanmälan på webben
Om du ska resa under graviditeten rekommenderar vi Reseförsäkring Ung, Reseförsäkring Bas eller Reseförsäkring Plus med tillvalet Sjukdom och olycksfall. Om du har tillvalet Sjukdom och olycksfall ersätter försäkringen kostnader för oväntade graviditetskomplikationer (inklusive behandling av för tidigt fött barn) som inträffar innan graviditetsveckan 34 (33+6). Observera att Reseförsäkring Ung har en övre åldersgräns på 35 år.
Glöm inte att kontrollera med flybolaget fram till vilken vecka av din graviditet du tillåts flyga innan du bokar en biljett.
Mer läsning:
För dig som reser med barn finns det en rad saker att planera. För att hjälpa dig på traven har vi på sidan Resa med barn samlat allt du bör tänka på inför och under resan, oavsett ålder på barnen.
Tips inför flygresan
Flygresor kan innebära olika för varje individ. Vissa tycker bara att det är spännande, medan andra lider av jetlag eller flygrädsla. Nedan ger vi goda råd inför flygresan om du till exempelvis ska flyga gravid eller om du vill undvika svullna fötter under färden.
Om du lider av riktigt svår flygrädsla bör du uppsöka en professionell teraput som kan hjälpa dig att överkomma dina problem. Vid mildare flygrädsla brukar det dock hjälpa om man distraherar sig själv från det faktum att man flyger, t.ex. genom att läsa en bok eller se en film. Alkohol är dock inte att rekommendera då det kan förstärka känslan av att inte ha kontroll. Du hittar mer tips på hur du kan avhjälpa din flygrädsla i länken nedan.
Mer läsning:
Om du får jetlag, eller hur allvarlig din jetlag blir, påverkas av en rad faktorer. Bl.a: när på dygnet du reser och när på dygnet du anländer, ditt val av dryck under flygresan, i vilken grad du exponerar dig för solljus etc. I länken nedan hittar du mer information och tips på hur du undviker och/eller lindrar jetlag.
Mer läsning:
Du har säkert upplevt det själv- stumhet och svullnad i tår, fötter och anklar under längre flygresor. Det är det låga lufttrycket i flygplanskabinen i kombination med stillasittande som påverkar blodcirkulationen och gör att dina ben svullnar. Att använda stödstrumpor när du flyger kan hjälpa om du vill undvika svullna fötter och ben. Dessutom minskar risken för åderbråck och mer allvarliga tillstånd så som djup ventrombos (blodpropp i benet).
Mer läsning:
Var noga med att hålla igång blodcirkulationen. Oavsett hur du reser (flyg, båt, tåg etc.) så är det viktigt att du rör på dig eftersom risken för blodproppar ökar vid graviditet. Sitt inte still längre än 90 minuter och se till välja platsen närmast gången om du ska flyga. Använd stödstrumpor för att öka blodcirkulationen.
Mer läsning:
När du befinner dig på resmålet
Väl på resmålet är det lätt att slappna av och bara njuta – och med all rätt. Det finns dock vissa saker som kan vara bra att tänka på när man är på resande fot. Saker som kan göra resan allt annat än trevlig. Hur undviker man exempelvis att bli matförgiftad? Och finns det risker med att skriva under papper på resan? Nedan kan du läsa våra goda råd för när du befinner dig på resmålet.
Värdeförvaring
- Använd alltid hotellets säkerhetsbox eller kassafack och lås in dina pengar och värdesaker.
- Om du förvarar värdesaker på ditt hotellrum, tänk på kravet med s.k. ”dubbel inlåsning”, d.v.s. förvara egendomen i låst väska i låst rum.
Nödsituationer
- Memorera närmaste nödutgång och kontrollera att den inte är blockerad/låst.
- Om säker evakuering saknas, stanna på rummet och stäng fönster och dörrar.
"Oväntat besök"
Om du inte har beställt roomservice eller väntar annat besök, kontrollera med receptionen innan du öppnar dörren för okända.
Tjuvarna passar på när du är upptagen av annat, t ex med att handla på tax-free eller vid incheckning på hotell.
Gå inte nära körbanan eftersom rånrisken är större där. Undvik att bära din väska på den sida som är närmast körbanan. Förvara plånboken så att du känner den.
Var försiktig med glass, majonnäs, skaldjur, rå fisk och rått kött. Undvik kranvatten, juice eller drinkar med vatten/is. Drick mineralvatten eller liknande. I vissa länder är det klokt att borsta tänderna i mineralvatten. Var alltid noga med din hygien under resan.
Mer läsning:
Taxi
Använd väletablerade och skyltade taxi- och hotellbilar. Undvik ”svarttaxi”. Gör klart före resan om vilken taxa som gäller. Ring om möjligt och beställ taxi i förväg. Sitt i baksätet.
Hyrbil
Använd kända hyrbilsfirmor. Kontrollera att fordonet är ordentligt försäkrat. Se upp för liftare och ”olyckshändelse” vid sidan av vägen. I många länder är det klokt att köra med låsta dörrar och fönster. Håll dig till de stora vägarna och se till att alltid ha halv tank. Parkera bilen på väl belysta parkeringsplatser. Töm själv bilen på värdesaker - annars är risken stor att någon annan gör det.
Mer läsning:
Skriv aldrig under papper som du inte förstår - inte ens en polisanmälan, på främmande språk.
Kontanter
Bär inte med dig mer pengar än du behöver under dagen. Ha gärna ”reservkontanter” med dig förvarat på ett annat ställe än plånboken.
Kontokort
Lämna helst aldrig ifrån dig ditt kontokort. Ha dina kortnummer nedskrivna tillsammans med telefonnummer för att spärra dem. Förvara listan på annat ställe än i plånboken.
Om du ska ta ut pengar
Var försiktig vid uttag från automat och låt aldrig någon ”hjälpa” dig vid en krånglande automat. Undvik också att ta ut pengar sent på kvällen och ta gärna med dig en vän som kan hålla uppsikt.
Mer läsning:
Så undviker du att bli utsatt för kortbedrägeri under semestern >
- Lämna aldrig värdesaker i garderoben - inte ens om den är bevakad.
- Se upp med ”nya trevliga bekanta”.
Det är härligt att dela med sig av sina reseupplevelser med vänner och bekanta, men tänk på att uppdatera dina säkerhetsinställningar (på t.ex. Facebook) så att inte även obehöriga får reda på att du är bortrest. På så sätt minskar du risken för t.ex. inbrott när du är bortrest.
- Försök vänja kroppen sakta vid solens strålar
- Använd solkräm
- Låt huden vila om du bränt dig
- Använd alltid solglasögon eftersom solen kan skada ögats lins
- Tänk på att barn är extra känsliga för sol. Barn under ett års ålder bör inte vistas i solen överhuvudtaget.
- Att det går att förbereda huden för solen genom solarium är bara en myt.
- Drick mycket vatten för att hålla vätskebalansen och undvika värmeslag.
Mer läsning:
Tänk på detta inför hemresan
När resan är över och det är dags att bege sig hem så är det lätt hänt att man bara slänger ner det man hittat eller köpt under resan i väskan och bege sig mot flygplatsen eller tågstationen. Men det finns sådant som man faktiskt inte får ta med sig tillbaka. Här nedan kan du läsa om vad du bör tänka på inför din hemresa.
Mediciner
I vissa länder kan du fritt köpa mediciner som i Sverige klassas som narkotika/är receptbelagda. Kontrollera därför alltid att det är tillåtet att föra in preparatet i Sverige - eller be en läkare utfärda ett intyg - om du ska ta med medicinerna tillbaka hem.
Souvenirer
Tänk efter en gång extra innan du köper souvernier vars ursprung du är osäker på. Om det vill sig illa kan souverniren du tänkt köpa vara olaglig. Det kan handla om allt från antiktviteter till föremål tillverkade av material från utrotningshotade djur. Även om du är ovetandes om att det du köper är illegalt kan det leda till båda böter och fängelsestraff.
Mer läsning:
Det är lätt att slappna av och ”koppla bort” säkerhetstänkandet när det är dags att åka hem. Men det är lika viktigt nu att packa det du behöver ha tillgängligt på resan.